Si in prezent continua sa se discute in contradictoriu daca ar fi putut fi prevenita moartea, ulterior, a 130 de ostateci.

Unele rude ale ostatecilor insista ca autoritatile au blocat accesul la informatii vitale, care ar fi putut sa salveze vieti.

Stirea ca un intreg teatru, teatrul Dubrovka din Moscova, a fost ocupat de zeci de militanti armati si potentiali atentatori sinucigasi ceceni, a venit intr-o seara de toamna cu burnita.

Lumea care venise la teatru sa vada unul din cele mai populare spectacole puse in scena la Moscova in acea perioada au vazut cum seara li se transforma rapid intr-un cosmar.

Militantii au amenintat ca la primul semn ca se incearca luarea cu asalt a cladirii, o vor arunca in aer, cu toti cei dinauntru.

Nici nu intra in discutie organizarea unei operatiuni traditionale de salvare a ostatecilor.

Autoritatile au folosit in schimb sistemul de aer conditionat al teatrului ca sa pompeze in interior aerosoli cu un substanta anestezianta puternica.

Trupele de comando ruse i-au executat apoi pe cei implicati in actiunea de luare de ostateci.

Din acest punct incolo, operatiunea, laudata pentru ingeniozitatea sa de catre multi experti rusi si internationali in domeniul securitatii, a luat o turnura dezastruoasa.

In cursul evacuarii haotice care a urmat, oameni aflati in stare profunda de inconstienta au fost tarati afara din teatru, iar multi au fost pur si simplu lasati, cu fata in sus, in aer liber. in acest conditii, zeci de persoane au murit de sufocare.

Autoritatile nu s-au aratat imediat dispuse sa le dezvaluie doctorilor care le tratau pe victime ce fel de substanta s-a folosit, ceea ce a ingreunat mult actiunile de ingrijire.

Autoritatile ruse au afirmat ca au actionat asa cum trebuia. Iar presedintele Putin insusi a spus ca "au realizat aproape imposibilul".

Dar la cinci ani de la asediul teatrului Dubrovka, o serie de familii s-au adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Aceste familii sustin ca ancheta oficiala a fost o musamalizare, care nu explica atat deficientele in privinta securitatii, cat si ceea ce considera a fi o operatiune prost executata de salvare a ostatecilor.