Presedintele Kurmanbek Bakiyev a spus ca noua constitutie ofera Parlamentului prerogative mai ample, dar criticii il acuza ca incearca sa-si sporeasca puterile.

Kirghistanul a fost instabil din punct de vedere politic de la revoltele populare de acum doi ani, in urma carora fostul prsedinte Askar Akayev a pierdut puterea, fiind inlocuit de actualul presedinte Kurmanbek Bakiyev.

Parlamentul curent a fost ales inainte ca domnul Bakiyev sa fi venit la putere si a blocat constant legile sustinute de acesta.

Acum presedintele a dizolvat Parlamentul si a convocat alegeri anticipate. intr-un discurs televizat el i-a acuzat pe deputati ca sunt interesati exclusiv de intarirea propriilor puteri si de a lansa ceea ce el a numit o lovitura de stat parlamentara impotriva autoritatii sale ca presedinte.

Opozitia a formulat acuzatii similare la adresa domnului Bakiyev, spunand ca el este cel care doreste sporirea prerogativelor proprii.

Aceste tensiuni politice se reflecta si la nivelul strazii unde in luna noiembrie anul trecut au avut loc ample demonstratii, urmate de altele in aprilie. Protestatarii cereau demisia presedintelui.

Opozitia il acuza ca nu si-a respectat promisiunile de a combate coruptia, nepotismul si saracia.

Crima organizata este una din problemele care ameninta stabilitatea Kirghistanului. in ultimii doi ani au avut loc mai multe asasinate politice.

Pe de alta parte, insa, Kurmanbek Bakiyev este considerat - cel putin in Occident - drept un lider relativ liberal, care accepta libertatea presei si existenta opozitiei intr-o masura mai mare decat alti omologi ai sai din Asia Centrala.

Dizolvarea parlamentului va permite alegerea unuia nou in baza noului sistem electoral proportional.

Sustinatorii deciziei spun ca va creste importanta partidelor politice si va pune capat retelei de indivizi bogati si cu relatii care sunt mereu alesi pentru a servi intereselor de afaceri, sau regionale.

Presedintele Kurmanbek Bakiyev - care a format recent un nou partid politic, numit Ak Zhol - se bazeaza pe succesul electoral al acestuia la scrutinul care urmeaza pentru a-si intari influenta in Parlament.