Franta si-a intensificat presiunea in UE pentru sanctiuni europene dure asupra Teheranului, pentru ca acesta sa renunte la programul nuclear. Marea Britanie si-a aratat sustinerea entuziasta, insa alte tari, precum Germania, Italia, Spania si Austria, sunt impotriva.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a trimis o scrisoare omologilor sai din UE, sugerand o "combinatie intre dialog si fermitate" in politica fata de Iran.

"in paralel cu negocierile pentru o noua rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, propun sa incepem imediat sa exploram im­preuna posibilitatea unor noi masuri europene. Timpul lucreaza impotriva noastra, cu fiecare zi Iranul se apropie de stapanirea tehnologiei de imbogatire a uraniului, ceea ce inseamna dobandirea de capacitate nucleara militara", se arata in scrisoarea lui Kouchner. Marea Britanie si-a exprimat sprijinul.

"Sustinem pozitia lui Kouchner din toata inima si suntem dornici sa discutam cu partenerii europeni. Ne asteptam ca va fi cazul sa discutam in cadrul UE ce putem face pentru a-i influenta pe iranieni", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe britanic.