Marile companii de design vestimentar din Regatul Unit le ofera angajatilor din tarile sarace salarii atit de mici incit nu le asigura nici macar supravietuirea. Asta reiese dintr-un raport publicat ieri de organizatia umanitara War on Want si preluat de cotidianul “The Guardian”. Potrivit documentului, cei mai “zgirciti” angajatori celebri sint grupurile Matalan si Mothercare. Acestia isi platesc lucratorii din Bangalore cu 13 penny pe ora. O suma derizorie cu care muncitorii nu reusesc nici macar sa supravietuiasca si sint obligati sa apeleze la ajutoarele umanitare oferite de guvern. In plus, angajatii sint supusi unui program de munca extenuant - 48 de ore de lucru pe saptamina.

Nici alte firme celebre de moda nu sint mai darnice cu angajatii din Lumea a Treia. Potrivit raportului War on Want, salariile oferite de Primark, H&M, Gap si Marks&Spencer sint “dezamagitoare”. La fel sint lefurile celor care lucreaza pentru grupul Arcadia (care detine brandurile Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Evans, Miss Selfridge si Wallis).

In medie, echipele de confectioneri din Bangladesh cistiga 7% din venitul unui angajat britanic. Lucratorii din India obtin 11 procente din cistigul englezilor, iar cei din China si Vietnam, 14 la suta.