Influenta americana este exercitata prin tratate, amplasarea de baze sau instalatii militare, precum si prin prezenta unor consilieri pe langa guverne straine - explica profesorul Jules Dufour, in lucrarea sa "The Worldwide Network of US Military Bases". Dufour este de parere ca hartile Pentagonului ofera informatii pretioase nu numai in ceea ce priveste planurile strategice ale armatei americane, ci si cu privire la obiectivele mai largi ale Washingtonului - in primul rand economice. Amplasarea bazelor SUA urmareste cu extraordinara acuratete marile trasee energetice ale planetei, dezvaluind un proiect ambitios pentru controlul pe termen lung al resurselor mondiale. O vasta retea, capabila sa avanseze si sa protejeze interesele americane in orice colt al globului.

Geopolitica bazelor militare americane

Dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001, SUA au lansat conceptul de "razboi global impotriva terorismului" ("Global war on terrorism"), care are in centrul sau ideea de "razboi preventiv", adica de razboi neprovocat de vreun inamic. Un razboi declansat impotriva tarilor care se opun "Superputerii americane", pe un plan sau altul (axa raului). In cadrul razboiului global impotriva terorismului, SUA au trecut la construirea de noi baze militare in lume, capabile sa sustina interventiile "preventive". Chalmer Johnson, citand "NATO Watch Committee", dar si organizatia "International Network for the Abolition of Foreign Military Bases", sustine ca Statele Unite dispun de peste 700 de baze militare raspandite in intreaga lume.

Hugh D'Andrade si Bob Wing in "US Military Troops and Bases around the World, the Cost of Permanent War", din 2002, apreciau ca personalul militar american era prezent in 156 de state. Totusi, baze militare propriu-zise fusesera identificate in "numai" 63 de tari. In celelalte, americanii dispuneau de instalatii militare sau de experti. Dupa evenimentele din 11 septembrie 2001, Washingtonul a construit noi baze in sapte tari. Sursele citate apreciaza la 255.065 numarul personalului militar desfasurat de SUA pe glob. Totalul facilitatilor include 845.441 cladiri si echipamente militare. Potrivit lui Gelman J, care a examinat datele oficiale ale Pentagonului pe anul 2005, SUA dispuneau la acea data de 773 baze militare in tari straine.

In SUA exista 6000 de baze militare, unele sub diverse acoperiri. Cele mai secrete sunt cele administrate de NSA (National Security Agency). In total, suprafata din strainatate ocupata de Pentagon se cifreaza la 2.2020.735 hectare. Ceea ce face din Pentagon unul din cei mai mari detinatori de terenuri din lume (Gelman J., 2007).

O examinare atenta a dispunerii bazelor militare din lume (America de Nord, America Latina, Europa Occidentala, Orientul Mijlociu, Asia Centrala, Indonezia, Filipine, Coreea de Sud, Japonia) conduce la concluzia ca o serie dintre acestea au in vedere actiuni de spionaj global, in legatura cu bazele-satelit din spatiul extraterestru. In acelasi timp, dispunerea bazelor militare americane indica asezarea pe glob vazut ca un urias camp de lupta, patrulat si supervizat in permanenta de armata SUA.

Personalul militar american pe continente si tari

Totalul personalului militar american este de 1.400.000 de oameni. Dintre acestia, 1.168.195 se afla pe teritoriul SUA, iar 325.000 in strainatate. Dispunerea militarilor americani pe continente si tari, conform datelor Wikipedia, este urmatoarea: 800 (Africa); 97.000 (Asia incluzand Orientul Mijlociu si Asia Centrala); 40.258 (Coreea de Sud); 40.045 (Japonia); 491 (la baza de pe insula Diego Garcia, din Oceanul Indian); 100 (Filipine); 196 (Singapore); 113 (Thailanda). In Europa sunt 116.000 de militari americani, incluzandu-i aici si pe cei 75.603 stationati in Germania. In Asia Centrala, circa 1000 de militari americani se afla la baza aeriana Ganci (Manas) din Kirgizstan, iar 38 de experti se gasesc la baza Kritsanisi (Georgia), cu misiunea de a antrena militarii georgieni.

In Orientul Mijlociu - exceptandu-i pe militarii americani din Irak si Afganistan - sunt 6000, dintre care 3432 in Qatar si 1496 in Bahrein. In emisfera vestica - exceptand teritoriul SUA - sunt 700 de militari americani la Guantanamo, 413 in Honduras, 147 in Canada. Pe regiuni, dispunerea obisnuita este: SUA (1.139.034 de militari); Europa (116.000); 682 (Africa Subsahariana); 4274 (Orientul Apropiat, fara Irak si Afganistan); 143 (republici ex-sovietice); 89.846 in zona Pacificului.

Dispunerea globala a comandamentelor strategice americane

Bazele militare americane - din SUA si strainatate - se subordoneaza unor comandamente strategice, care impart globul in cateva mari zone de operatiuni. Astfel, "US Northcom" ("Northern Command") este responsabilul bazelor militare pe spatiul SUA si al restului Americii de Nord. Centrul de comanda se afla la "Peterson Air Force Base", din Colorado. "US Southcom" raspunde de spatiul militar si bazele din America de Sud. Centrul de comanda pentru "Southern Command" se gaseste la Miami (Florida). "US Eucom" (European Command) controleaza spatiul vast al Eurasiei. Centrul de comanda se afla la baza Vaihingen (Stuttgart, Germania). "US Pacom" (Pacific Command) are in raza sa de actiune spatiul Pacificului. Centrul de comanda se afla la Honolulu (Hawaii). "US Centcom" (Central Command) are in supraveghere o parte a Africii de Est, Orientul Apropiat, Orientul Mijlociu si Asia Centrala. Centrul de comanda se afla la "MacDill Air Force Base" din Florida.

Pe langa aceste centre strategice regionale de comanda, Pentagonul mai are la dispozitie alte cateva centre de comanda globala. Astfel, "Joint Forces Command" (cu cartierul general la Norfolk, in Virginia), "Special Operation Command" (cu acelasi centru de comanda ca si "Centcom", la "MacDill Air Force" Base, Florida), "Transportation Command" ("Scott Air Force Base, Illinois), si "Strategie Command" ("Offutt Air Force Base, Nebraska) - completeaza desfasurarea globala a fortelor SUA.

In 2003, NATO si SUA dispuneau in Europa de 30 de baze militare, altele noi fiind in constructie sau in curs de reabilitare si modernizare. Cele mai importante baze NATO din Europa sunt considerate: Lakenheatt si Mildenhall (Marea Britanie); Eindhoven (Olanda); Brugge, Gleihenkirchen, Landsberg, Ramstein, Spangdahlem, Rhein-Main (Germania); Istres si Avord (Franta); Moron si Rota (Spania); Brescia, Vicenza, Piacenza, Aviano, Istrana, Trapani, Ancona, Pratica di Mare, Amendola, Sigonella, Gioia dell Colle, Grazzanise si Brindisi (Italia); Tirana (Albania); Incirlik (Turcia); Bondsteel (Kosovo).