In sudul Afganistanului, lipsa securitatii, ordinii si domniei legii au dus la o crestere exponentiala a comertului cu opiu.

Acesta s-a dovedit un teren manos pentru insurgenta, dand nastere unor aliante puternice intre talibani, comerciantii de narcotice, liderii tribali si diversi insurgenti islamici.

Provincia Helmand, care detine recordul productiei de opiu in Afganistan, este in acelasi timp si epicentrul insurgentei din sudul tarii.

Aproape jumatate din opiul ilegal din lume provine din Helmand.

Fermierii de aici spun ca sunt nevoiti sa cultive maci fiindca nu au de ales.

Guvernul afgan a adoptat, in 2003, Strategia Nationala pentru Controlul Drogurilor.

Dar incercarile de eradicare a culturilor de mac au alimentat nemultumirile la adresa autoritatilor si, implicit, sustinerea pentru talibani.

De asemenea, Agentia ONU pentru Droguri si Criminalitate atrage atentia ca, in timp ce se cheltuiesc sume mari pentru eradicarea culturilor de mac, prea putina atentie se acorda populatiei locale dependente de droguri.

Se crede ca nivelul consumului de opiu este in crestere, in mod special in randul femeilor si copiilor.

Potrivit datelor stranse de Natiunile Unite si de guvernul afgan, se estimeaza ca in Afganistan cel putin un milion de persoane ar fi dependente de droguri.

Studiul arata ca din acestea 120 de mii sunt femei, iar 60 de mii copii.

Proliferarea narcoticelor in Afganistan are loc in contextul unei instabilitati cronice, acumulate de-a lungul a zeci de ani de conflicte, lupte pentru putere si razboaie civile.

Ascultati Arena, sambata, 28 iulie, la BBC.