"Logica institutiilor pe care o doresc, daca e sa mergem pana la capat, este un adevarat regim prezidential. Sa existe un presedinte al Republicii care sa conduca el insusi guvernul, dar pe fata, sa existe o Adunare mult mai puternica, mult mai consolidata, care nu poate fi dizolvata de presedintele Republicii", a declarat premierul in timpul unei discutii pe internet.

"Mi se pare insa ca Franta nu este astazi pregatita sa accepte un sistem ca acesta", a adaugat el. "Fara indoiala, mai intai trebuie sa facem un pas catre un regim mai prezidential, cu un prim-ministru care ramane coordonatorul guvernului. Poate ca intr-o zi, dupa ce vor evolua spiritele, dupa ce tara se va schimba, vom putea merge pana la un adevarat regim prezidential, iar in acel moment premierul devine un vicepresedinte", a adaugat Fillon.

Premierul Francois Fillon, pe care opozitia il considera "marioneta" presedintelui Nicolas Sarkozy, a pronuntat ieri un discurs de politica generala reluand promisiunile electorale ale seful statului. El deja a spus ca isi doreste "prezidentializarea" regimului intr-un eseu pe care l-a publicat in toamna anului 2006, in care a afirmat ca ar vrea ca Legea fundamentala "sa-i acorde clar" sefului statului "conducerea politicii natiunii", informeaza NewsIn.