Exact in perioada in care Casa Alba este implicata in descurajarea programului nuclear al Coreei de Nord, dosare secrete declasificate au scos la iveala faptul ca presedintii Gerald Ford si Jimmy Carter au facut presiuni asupra guvernului de la Taipei si au obtinut ca acesta sa abandoneze obiectivul de inarmare nucleara.

Documentele declasificate arata ca, la vremea respectiva, autoritatile taiwaneze au negat, in mai multe randuri, ca specialistii lucrau la fabricarea unei bombe atomice. Dar CIA avea o cu totul alta parere, astfel ca, intr-unul dintre rapoartele sale din 1972, se mentiona faptul ca "Taiwanul intentioneaza sa fabrice si sa testeze o arma nucleara, iar acest obiectiv ar putea fi ajuns pana in anul 1976".

Raportul CIA mai arata ca decizia Taipeiului de a dezvolta un program nuclear era legata de evenimentele din 1971- 1972, cand s-a produs apropierea istorica dintre SUA si China populara a lui Mao Tse Dong, apropiere promovata de consilierul lui Nixon pe probleme de securitate nationala, Henry Kissinger. ingrijorarea administratiei americane a crescut cand, in 1973, s-a descoperit ca Taiwanul contactase firme franceze si belgiene de la care ar fi urmat sa cumpere materiale necesare procesului de descompunere a atomului.

Casa Alba si-a aratat coltii

La acel moment, Washingtonul a trimis o echipa speciala la Taipei, care s-a intalnit cu oficiali guvernamentali si experti in energia atomica. Americanii au atras atentia ca o continuare a programului nuclear ar fi contrara spiritului de colaborare care, inca din 1949, caracteriza relatiile dintre SUA si Taiwan. Prin "solii" sai trimisi la Taipei, Casa Alba a mai reamintit faptul ca Taiwan exista ca entitate statala independenta doar gratie protectiei politice (si nu numai) asigurata de SUA. De asemenea, i s-a reamintit Taipeiului ca nu are de ce sa se teama de un eventual atac din partea Chinei, atata timp cat in Stramtoarea Taiwan se afla Flota a saptea a marinei americane.