Ca intre cei doi lucrurile incepusera sa scartaie serios se vorbeste de mai multe luni, dar atat Segolene, cat si Hollande au catalogat zvonurile drept speculatii electorale. Mai mult, in cartea ei de interviuri, "Maintenant", publicata in plina campanie pentru Elysee, Segolene asigura ca "nu ne vom separa niciodata". Dar... inevitabilul s-a intamplat. Iar vestea a venit la doar cateva minute dupa anuntul, duminica seara, a rezultatelor oficiale ale celui de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franta, care s-au soldat cu o noua infrangere pentru socialisti. O coincidenta care da de gandit... "Am decis sa ne departim", confirma ieri dimineata Segolene. "

Ca toate cuplurile, am cunoscut si noi dificultati, probleme, pe care insa am decis sa le punem intre paranteze", a spus Royal. O hotarare determinata, desigur, de jocurile campaniilor prezidentiale si parlamentare, dar si de necesitatea de "a ne proteja copiii". "I-am sugerat lui Francois sa-si traiasca viata sentimentala, iar el a acceptat", a adaugat Segolene. Explicand ca, desi a promis sa nu faca din eventualele ei necazuri familiale o chestiune publica, a simtit acum "nevoia de a face lumina in aceasta chestiune, de a spune adevarul", pentru ca, a subliniat fosta adversara a lui Nicolas Sarkozy in batalia pentru Palatul Elysee, "zvonurile au facut prea mult rau, au pricinuit prea multa durere". Pe acest fundal, Segolene a precizat ca nu intentioneaza sa abandoneze proiectele sale politice. Inclusiv de a candida, la urmatorul congres al socialistilor, la functia de prim secretar al partidului, in conditiile in care Hollande a anuntat ca nu se va mai inscrie in cursa.

"Nu esti prim secretar doar de dragul de a fi prim secretar. Este datoria mea de a duce mai departe cursul politic pe care l-am inceput" in campania prezidentiala. "Se spune frecvent ca actionez de una singura. Nu, am simtul colectivului, dar am, in acelasi timp, simtul deciziei si al obligatiei de a-mi asuma responsabilitati. si asa am de gand sa fac", a spus Segolene. "Lucrurile sunt mult mai clare acum", iar privatizarea PS de un singur cuplu este "un repros care nu-si mai are rostul", a adaugat Royal.