Domnul Putin a mai spus ca aceasta ar putea redeschide cursa inarmarilor, dar ca Rusia nu va fi raspunzatoare intrucat Statele Unite ar fi facut primul pas in acest sens.Aceste declaratii - facute intr-un interviu acordat presei scrise - vin cu doar cateva zile inaintea reuniunii G8 care incepe miercuri in Germania si in timpul careia Vladimir Putin il va intalni pe George Bush.

Europa 'tinta' rachetelor rusesti

Afirmatia privind posibilitatea ca Rusia sa-si repozitioneze rachetele balistice indreptandu-le din nou spre Europa este raspunsul la o intrebare pusa de jurnalisti din tarile membre G8 si a fost publicata de ziarul italian Corriere della Sera.

Daca facilitatile defensive nucleare ale Statelor Unite vor fi extinse catre Europa - a spus domnul Putin - atunci Moscova va trebui - la randul sau - sa gaseasca noi tinte pe continent.

Domnul Putin s-a spalat insa pe maini de orice responsabilitate din partea Rusiei dand exclusiv vina pe Statele Unite.Washingtonul - a sustinut el - a stricat echilibrul strategic de forte si Rusia a trebuit sa raspunda pentru a se proteja fata de ceea ce Kremlinul considera a fi tentativele NATO de a asedia Rusia.

Revenire la limbajul razboiului rece

Aceasta este doar ultima dintr-o lunga serie de afirmatii belicoase ale oficialilor rusi la adresa intentiei americanilor de a construi un scut de aparare anti-racheta in Europa de Est.Statele Unite sustin ca menirea acestuia ar fi sa intercepteze rachete din tari precum Iranul, sau Coreea de Nord, dar presedintele Putin spune ca de vreme ce Iranul nu are capacitatea de a lansa rachete cu o astfel de raza de actiune, atunci adevaratul scop al bazelor americane ar fi sa ameninte Rusia.

Limbajul belicos al presedintelui Putin este ingrijorator pentru diplomatii occidentali.El sugereaza ca Rusia devine tot mai agresiva in relatiile sale internationale.In acelasi timp este tot mai evidenta tendinta de a apela la limbajul razboiului rece de denuntare a presupusilor dusmani ai Rusiei.