Sondajul denumit "Viata in tranzitie" (The Life in Transition), prezentat la reuniunea anuala a BERD, a fost efectuat pe un esantion de 29.000 de oameni din 29 de tari europene. Participantii au raspuns la intrebari despre viata lor.

Rezultatele au fost contradictorii, spune Reuters.

Din punctul de vedere al diferentei de virsta, rezultatele sondajului arata ca tinerii tind sa fie mai multumiti decit persoanele in virsta, fapt care confirma parerile mai vechi potrivit carora caderea comunismului a afectat cel mai grav pensionarii, care erau obisnuiti cu sustinerea puternica a statului.

Coruptia a fost considerata de catre majoritatea respondentilor o problema greu de gestionat, iar oamenii au acum mai putina incredere in ceilalti si in guvernele care conduc tarile lor decit in perioada de dinainte de 1989, arata studiul BERD si al Bancii Mondiale, citat de Reuters.

"Doar 30% dintre respondenti considera ca viata lor particulara este mai buna acum decit in 1989", spune raportul preluat de Reuters.

Cele mai negative aprecieri asupra bunastarii din prezent comparativ cu perioada de dinaintea tranzitiei au fost facute de catre respondenti din sud-estul Europei, din cauza scaderii semnificative a standardelor de viata din fostele republici iugoslave, arata studiul.

"Pe de alta parte, aceste rezultate aduc si o nota de optimism. Intrebati daca sunt de acord sau nu ca generatia care se naste acum va avea o viata mai buna decit generatia care este acum matura, o majoritate de 54% dintre respondenti au fost de acord. Doar 24% dintre subiecti au raspuns negativ la aceasta intrebare", potrivit studiului.

De asemenea, cei mai multi oameni s-au declarat satisfacuti cu viata lor actuala mai degraba decit nesatisfacuti, ceea ce denota o doza de optimism prudent.

Accesul la credite, ceva nou pentru consumatorii din tarile in tranzitie, a sustinut cresterea economica. Accesul la servicii si utilitati publice este insa dificil.

Intr-un interviu acordat Reuters, economistul sef al BERD, Erik Berglof a subliniat diferentele intre generatii.

Berglof a spus ca BERD este ingrijorata din cauza tulburarilor politice accentuate care incetinesc reformele din tarile Europei centrale si de est care au trecut rapid la economia de piata si s-au alaturat Uniunii Europene.