Dupa cum transmit insa corespondentii BBC, insurgentii au vizat in general orase mai putin importante de pe traseul procesiunii, pentru ca guvernul de la Bagdad a mobilizat forte importante pentru protectia pelerinilor.

Atacurile au survenit in ultima zi a sarbatorii Ashura, care se intinde pe durata unei saptamani. Este momentul cel mai important al calendarului religios siit iar autoritatile stiau ca violentele sectare vor escalada, asa cum s-a intamplat si in trecut. Militantii radicali suniti ii considera pe siiti eretici.

Temandu-se de atacuri precum in anii precedenti, soldate cu sute de morti, guvernul irakian a trimis o forta de 11 mii de militari si politisti la Karbala - centrul comemorarilor menite sa marcheze moartea pe campul de lupta, acum 1300 de ani, a unuia dintre nepotii Profetului Mahomed.

Noi tinte

in fata acestei desfasurari de forte, insurgentii au atacat obiective mai putin protejate. in cel mai grav incident, un atentator sinucigas a detonat explozivul pe care il avea asupra sa intr-o moschee din Bala Druz, la o suta de kilometri de Bagdad. 23 de persoane au fost ucise iar alte 51 au fost ranite.

intr-un oras din aceeasi zona, Kanakin, langa procesiunea pelerinilor a explodat o bomba plasata intr-un cos de gunoi, ceea ce a dus la moartea altor 12 persoane.

La Karbala, ceremonia s-a desfasurat fara incidente notabile. Sute de mii de pelerini siiti au mers pe aleile inguste ale orasului, infasurati in steaguri verzi, rosii si negre, pentru a marca evenimentul care a dus la schisma din interiorul islamului. Altii isi loveau zgomotos pieptul cu pumnii, urmand ritmul tobelor.

Tensiunea din acest an a fost sporita pe fondul descoperii a ceea ce autoritatile irakiene numesc un complot menit sa duca la uciderea liderilor siiti din orasul sfant Najaf. Fortele irakiene de securitate, dublate de aviatia americana si britanica, s-au luptat duminica timp de mai multe ore cu insurgenti inarmati, ucigand peste doua sute. Bagdad-ul spune ca acestia erau membrii unui cult mesianic, care doreau sa dea o lovitura decisiva factiunii siite.