Potrivit unui raport care va fi supus atentiei participantilor, epidemiile, violentele stradale sau crizele energetice sunt doar variantele optimiste alese din cele 23 de posibile scenarii de crize globale. Pentru a face fata tuturor acestor catastrofe, tarile lumii trebuie sa-si uneasca eforturile. Nu toti sunt dispusi la un astfel de sacrifiu, sustin expertii. Pacat, spun ei.

Pentru ca multe se pot intampla. De exemplu: la inceptul anului 2008, teroristii ataca in regiunea Insulelor Moluce cateva nave cu petrol. Pretul la titei innebuneste, saltand revoltat pana la uriasa cifra de 150 de dolari barilul. Reactiile continua: producatorii de petrol inchid robinetul si formeaza o alianta sub denumirea conventionala de ChavPec - de la numele presedintele venezuelean Hugo Chavez si OPEC. Alt scenariu: tarile dezvoltate se confrunta cu o recesiune. SUA va avea cel mai mult de suferit. Lipsita de piata occidentala, economia chineza efectueaza "o aterizare fortata". Incercand sa-si pastreze puterea, conducerea de la Beijin pune accent pe sporirea fortei militare. Sau: anul 2007 - inundatii puternice in Asia; furtunile fac ravagii in zonele centrale ale Americii; geruri naprasnice pun stapanire pe nord-estul SUA. Pe piata mondiala, petrolul devine produs deficitar.

Pe acest fundal, in SUA vor exploda preturile la pamant - oamenii de afaceri se vor orienta spre bio-combustibili. Toate aceste scenarii, dar si multe altele vor fi examinate la Davos. In speranta ca mai marii lumii vor intelege ca totul e posibil.