Statuetele reprezinta un cuplu de lesbiene cu un afis la gat pe care se poate citi: "Si in Italia casatorii homosexuale ca si in Spania lui Zapatero!" si unul de homosexuali, si ei cu un afis agatat de gat "Pacs Now". Acest gest a provocat previzibilele polemici, adica exact ceea ce urmareau autorii provocarii, Bruno Mellano si Donatella Poretti.

"Speram ca parlamentul va aproba cat mai curand o lege privind recunoasterea casatoriilor civile (dintre homosexuali). Nu este drept ca milioanelor de cetateni sa nu li se recunoasca drepturile, asa cum se intampla de-acum in toate tarile Uniunii Europene". Reactia deputatilor, in majoritate femei, nu s-a lasat asteptata: "Este un atac inacceptabil la adresa institutiilor si a simbolului religios", a reactionat un grup de deputate din Forza Italia, AN si Liga Nordului, care i-au cerut presedintelui Camerei Deputatilor sa ia masuri pentru restabilirea "demnitatii proprii Camerei Deputatilor".

Un reprezentant al organizatiei de tineret din Liga Nordului, Paolo Grimoldi, le-a sugerat autorilor acestui gest sa inventeze "o iesle doar a lor, cu statuate reprezentandu-i pe Pannella, Bonino, Cicciolina etc; un muzeu al ororii. Statuile homosexualilor, tinand cont de gusturile lor, - a conchis el - sa le puna altundeva". O reprezentanta a coalitiei majoritare a afirmat ca initiativa "este aberanta din doua motive: mai intai, fiindca ieslea este un simbol important al religiei catolice si ca atare trebuie respectat si, apoi, fiindca astfel de initiative risca se sa transforme in zgomotoase autogoluri. O tema importanta cum este aceea a uniunilor civile trebuie sa fie discutata in sediile politice corespunzatoare, bliturile nu fac decat sa ofere argumente celor care se opun unei reglementari legislative a uniunilor de facto.

In fine, presedintele Camerei Deputatilor, Fausto Bertinotti, a spus: "Sunt pentru recunoasterea drepturilor tuturor, dar nu exista nici un motiv de a provoca o discutie periculoasa asupra uneia sau alteia din teme, ambele nobile, si care, prin intermediul unor tertipuri neplacute, sunt puse una in conflict cu cealalta. Sincer, eu as evita exacerbarea unei polemici care aduce atingere ieslei in mod inutil".Cunoscut prin atitudinea sa, extrem de conservatoire, Papa Benedict al XVI-lea, nu a avut inca nici o reactie la cele petrecute in Parlamentul italian.