In ce-i priveste pe siiti, mai ales pe kurzi, ei sunt pur si simplu furiosi. Si nu in ultimul rand, impotriva concluziilor Grupului de studiu asupra Irakului (ISG) s-a ridicat insusi presedintele irakian, kurdul Jalal Talabani. Ieri, el a estimat ca respectivul text contine elemente "extrem de periculoase", susceptibile sa puna in pericol suveranitatea tarii.

"Nu este nici echitabil, nici just si cuprinde articole care aduc, prin ideile avansate, atingere suveranitatii Irakului si Constitutiei". Astfel, el a denuntat apelul lansat de ISG in favoarea adoptarii unei legi a "debaasificarii", care ar permite miilor de membri ai fostului partid al lui Saddam Hussein sa ocupe, pe viitor, posturi de conducere si responsabilitate.

Reactiile la acest raport de 96 de pagini, devenit, printre altele, cea mai bine vanduta carte din utlimele luni, vin sa sublinieze odata in plus fracturile politice si confesionale din Irakul zilelor noastre. Divergentele sunt centrate pe unele din temele cele mai sensibile in Irak: reconcilierea nationala, impartirea bogatiilor petroliere si rolul tarilor vecine in eforturile pentru iesirea din haos.