Intalnirea reprezinta un moment important din seria eforturilor de cristalizare a unei strategii energetice comunitare, pe fondul ingrijorarilor din ce in ce mai mari legate de securitate energetica a Europei.

Ingrijorari

Europa are o problema. Foloseste din ce in ce mai multa energie si nu reuseste sa produca suficient pe cont propriu. In acest moment, importa 50 la suta din necesar, dar se anticipeaza ca cifra va ajunge la 70 la suta in urmatorii 20 de ani.

China si India au nevoie din ce in ce mai mare de petrol si gaze pentru a-si sustine rapida crestere economica, iar liderii europeni spun ca, in contextul concurentei din ce in ce mai puternice, e nevoie de crearea unei strategii unificate.

Reuniunea de luni si marti este doar inceputul unei saptamani pe care Uniunea Europeana o consacra subiectului energiei. Joi vor fi discutate modalitati de reducere a consumului energetic, iar vineri oficialii spera sa inceapa discutii cu Rusia - cel mai important furnizor al Uniunii Europene - asupra unui pact de cooperare si stabilitate.

Divergente

Initial se credea ca negocierile asupra acestui acord vor fi simple, insa chestiunea s-a complicat din cauza opozitiei Poloniei. Varsovia cere ca Moscova sa ridice embargoul impus importurilor de carne si legume din Polonia si sa semneze carta internationala a energiei.

Rusia a subliniat insa in repetate randuri ca nu va semna respectiva carta, desi e dispusa sa aprobe un acord pe probleme de energie cu tarile europene, prin care sa le garanteze acestora ca va continua sa furnizeze regulat petrol si gaze naturale in deceniile urmatoare.