Zeci de mii de oameni au participat la un mars care a comemorat sfarsitul insurectiei maghiare din 1956.

Marsul a fost unul pasnic, contrastand puternic cu evenimentele din ultimele saptamani de la Budapesta, care au facut nenumarate victime.

Organizata de opozitia de centru-dreapta, comemorarea a fost marcata de aceleasi cereri de demisie ale premierului Ferenc Gyurcsany. Acesta a recunoscut in septembrie ca a mintit in legatura cu starea economica a Ungariei pentru a mai obtine un mandat. Liderul opozitiei, Viktor Orban, care a pierdut alegerile in luna aprilie tocmai din cauza minciunilor premierului socialist, a condus marsul din capitala ungara purtand un banner urias pe care scria: "Adevarul te va elibera", a notat "The Guardian". Gyurcsany si conducerea Partidului Socialist au marcat sfarsitul revoltei maghiare intr-o ceremonie separata, care a avut loc sambata dimineata.

Acestia au depus coroane de flori la cimitirul Rakoskereszturi, locul unde au fost inmormantati insurgentii executati de trupele sovietice in urma cu 50 de ani. In ciuda protestelor din 23 octombrie, care au degenerat in violente de strada soldandu-se cu 130 de raniti si 170 de persoane retinute de fortele de ordine, premierul ungar s-a bucurat de apreciere in mijlocul celor care au participat la manifestarile comemorative. Ramane de vazut insa daca liderul FIDESZ, Viktor Orban, isi va tine promisiunea de a protesta impotriva lui Gyurcsany timp de 168 de zile sau protestele opozitiei se vor stinge odata cu sfarsirea comemorarii revoltei maghiare din 1956.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.