Dialogul energetic dintre Rusia si UE nu se leaga deloc. In orice caz, ambele parti fac tot posibilul pentru a lasa aceasta impresie de impas total. Saptamana trecuta, la Paris a avut loc o reuniune pe aceasta tema. Bilant: mici pasi, nimic esential. Alta reuniune pe aceeasi tema este in curs de desfasurare la Moscova.

Experti, politicieni, economisti au fost chemati sa caute solutii. Dar europenii insista pe necesitatea ca Rusia sa semneze Carta energetica si sa permita accesul companiilor straine la sistemul de transport, iar Moscova zice ba nu. In schimb lanseaza propuneri cu tenta de santaj. Deputatul Valeri Iazev a reluat o idee mai veche si care vizeaza infiintarea, in spatiul postsovietic si cu cooptarea Iranului, a unui OPEC al gazelor naturale. Un cartel al producatorilor care sa tina piept "cartelului consumatorilor", cum a catalogat Iazev importatorii europeni ai gazelor rusesti.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.