Gyula Hegyi, parlamentar european, a subliniat ca proiectul contravine unor prevederi ale UE, atata vreme cat "planul de management al apei din Studiul de Impact asupra Mediului nu exclude posibilitatea unor scurgeri ale cianurii de potasiu, substanta foarte toxica, in sol, si apoi in panza freatica". Herwing Schuster, expert in substante toxice, in cadrul Greenpeace, a etichetat proiectul de la Rosia Montana drept una din cele mai proaste investitii din Europa Centrala si de Est, "in conditiile in care poate cauza un dezastru major cu cianuri, asemanator celui din 2000, cand toata biodiversitatea Tisei a fost afectata.

Proiectul incalca in mod evident legislatia europeana si internationala, inclusiv Conventia Europeana pentru Drepturile Omului. Cu toate acestea, guvernul roman aproba procedura. Prin urmare, institutiile europene trebuie sa faca toti pasii necesari pentru a preveni realizarea acestui proiect minier", a declarat Schuster.

Organizatia Alburnus Maior, prin Francoise Heidebroeck, a precizat ca, "odata cu intrarea Romaniei in UE, responsabilitatea proiectului va fi impartita cu UE" si, ca atare, "Uniunea trebuie sa decida acum daca doreste sa gazduiasca un proiect minier distructiv, pentru care, in ultima instanta, va plati contribuabilul european".