Gasirea celor doua cutii negre - una care a inregistrat parametrii de zbor si cealalta care a stocat convorbirile in cabina de pilotaj - vor ajuta la aflarea cauzelor care au provocat tragicul accident. Presedintele rus Vladimir Putin a decretat ziua de 24 august zi de doliu national in memoria victimelor acestei catastrofe aviatice.

’’Accidentul in care a fost implicat avionul de linie rus TU-154 care s-a prabusit in regiunea Donetk din Ucraina a facut numeroase victime. Ma inclin in fata victimelor si adresez condoleante parintilor si apropiatilor si decretez la 24 august zi de doliu national in Federatia Rusa’’, se arata in textul decretului prezidential. Si in Ucraina a fost decretara zi de doliu pentru miercuri, 23 august. Avionul rusesc TU-154, la bordul caruia se aflau 160 de pasageri, intre care 39 de copii, si 11 membri ai echipajului, efectua un zbor intern intre statiunea Anata de pe litoralul rus al Marii Negre si Sankt Petersburg, catastrofa producandu-se la mijlocul traseului, in spatiul aerian al Ucrainei, la o altitudine de peste 11.000 de metri, dupa ce controlorii de zbor ucraineni au permis echipajului sa devieze 20 km spre est de la coridorul aerian din cauza unei furtuni, inainte de a disparea de pe ecranele radarelor.

Conform primelor ipoteze, accidentul ar fi putut fi provocat de fenomenul de turbulente aeriene, un fulger sau un incendiu izbucnit la bord. Autoritatile ruse par sa excluda ipoteza unui atac terorist.