Mincarimi insuportabile si plosnite care se plimba pe rama patului sau pe cea a ferestrei. Este noul cosmar al americanilor, care, in afara de teroristi, calduri insuportabile sau uragane, au de in-fruntat o alta prezenta mai mult decit neplacuta: pe cea a plosnitelor care au invadat toate marile orase.

Dimensiunile incredibile ale fenomenului au fost furnizate de un institut national care se ocupa cu monitorizarea prezentei parazitilor. Acesta a inregistrat o crestere fabuloasa a numarului de insecte numite stiintific `Cimex lectularius`, mult mai bine cunoscute sub numele banal de `plosnite`. Dupa ce au disparut aproape cu desavirsire din casele americanilor in urma dezinfectarilor masive cu DDT facute in anii `40 si 50, plosnitele s-au intors in casele americanilor, fara ca expertii sa poata explica de ce. Sem-nalarile in acest sens sint atit de numeroase, incit din New York si pina in Hawaii, institutia numita National Pest Management Association a spus ca este cazul sa se declare starea de urgenta. Case, hoteluri, campusuri universitare, ba chiar spitale trebuie sa se lupte cu aceste insecte `singeroase`, care nu transmit boli, dar care sint foarte rezistente la insecticide si sint greu de eliminat. Daca despre ele se stia ca isi fac aparitia in medii in care conditiile igienice lasa de dorit, iata ca, mai nou, in America au fost semnalate in zone si in cladiri foarte curate. Potrivit statisticilor, cele mai afectate orase sint New York si Atlanta.
Marea Britanie si Italia, urmatoarele pe lista

Insa dupa cum arata datele institutiilor de specialitate, plosnitele au inceput sa isi faca de cap si in alte tari occidentale, cum ar fi Marea Britanie sau Italia. Deja din 2004, Institutul de Biologie din Londra semnalase o crestere substantiala a numarului lor. De asemenea, specialistii au mai subliniat faptul ca, de la inceputul anilor `90, semnalarile s-au dublat, ba chiar in unele zone s-au triplat de la an la altul.

Surprinsi la rindul lor de faptul ca plosnitele au reaparut in numar inexplicabil de mare si in tara lor, expertii italieni au incercat sa descifreze misterele acestui fenomen anormal. Ei sint de parere ca `armatele` de plosnite pot ajunge in diverse puncte de pe glob gratie usurintei cu care ele fac adevarate voiaje internationale, unul din mijloacele lor preferate de transport fiind chiar... valizele. Alt factor care a contribuit la `invazia plosnitelor` este extraordinara lejeritate cu care aceste insecte-vampir se adapteaza pina si in cel mai ostil mediu, supravietuind fara hrana timp de luni intregi.