Iranul a avertizat ieri Natiunile Unite in legatura cu o eventuala rezolutie menita sa-l oblige sa-si suspende activitatile de imbogatire a uraniului, afirmand ca o asemenea rezolutie ar condamna la esec eforturile diplomatice si "ar agrava criza din regiune". "Daca maine (ONU) ar adopta o rezolutie impotriva Iranului, oferta (principalelor puteri internationale) nu va mai fi de actualitate. Europenii trebuie sa fie atenti deoarece ne vom revizui politica si vom reactiona in consecinta", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei iraniene, Hamid Reza Assefi, in cursul conferintei saptamanale de presa."Adoptarea unei rezolutii va agrava criza din regiune", a adaugat sursa citata, avertizand ca orice presiune asupra Iranului nu ar avea efecte inverse celor scontate.

Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa voteze in urmatoarele zile o rezolutie prin care cere Iranului sa-si suspende pana la 31 august toate activitatile legate de imbogatirea uraniului. Un proiect de rezolutie in acest sens, rezultat in urma unui acord intre cele cinci mari puteri cu drept de veto in cadrul Consiliului de Securitate (China, SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia) plus Germania a fost pus in circulatie, pentru consultare, printre membrii Consiliului de Securitate.

Versiunea finala a proiectului de rezolutie, comunicata presei, "cere Iranului sa suspende orice activitate de imbogatire si retratare a uraniului, inclusiv cercetarea si dezvoltarea tehnologiilor nucleare, lucru care trebuie sa poata fi verificat de catre expertii AIEA" (Agentia Internationala pentru Energie Atomica). Textul invoca articolul 40 al capitolului VII din Carta ONU, care prevede posibilitatea luarii unor "masuri provizorii" inaintea impunerii altor masuri cum sunt sanctiunile.

El anunta, de asemenea, intentia Consiliului, in cazul in care Iranul nu ar aplica rezolutia, "de a adopta masurile adecvate in virtutea articolului 41 al capitolului VII al Cartei ONU pentru a convinge Iranul sa se conformeze rezolutiei". In document se precizeaza ca luarea unor astfel de masuri va trebui sa faca obiectul unor ‘’noi decizii’’ ale Consiliului.

Aceasta fraza pare menita sa sublinieze absenta intentiei de a se recurge automat la sanctiuni, preocupare permanenta a Chinei si a Rusiei de la dezbaterile din 2002-2003 pe tema Irakului. Potrivit articolului 41, Consiliul poate decide "masuri care nu implica recurgerea la forta armata pentru a impune aplicarea deciziilor sale". Aceste masuri pot include intreruperea completa sau partiala a relatiilor economice, precum si ruperea relatiilor diplomatice.