Autoritatile electorale sperasera sa anunte numele castigatorului la cateva ore de la inchiderea centrelor de vot, pe baza unui esantion reprezentativ de voturi din 7500 de centre. Autoritatile spun insa ca esantionul nu a indicat un invingator clar, asa ca vor trebui sa numere voturile din toate cele 130.000 de centre de vot. Prezenta la urna a fost ridicata, iar campania electorala care a precedat ziua scrutinului a fost marcata de schimburi de replici politice virulente.

Cursa stransa in alegerile prezidentiale din Mexic. Pana in prezent, potrivit sondajelor, nici unul dintre cei doi principali candidati nu a reusit sa il devanseze pe adversarul sau. In absenta unui rezultat clar, Mexicul ar putea fi amenintat de instaurarea unui climat de insecuritate. In paralel cu scrutinul prezidential s-au desfasurat si alegerile parlamentare, pentru Camera Deputatilor si Senat, precum si pentru postul de guvernator in trei state si cel de primar al capitalei Mexico City. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul candidatului conservator, Felipe Calderon, a devansat cu 4 procente formatiunea principalului sau contracandidat, populistul Andres Manuel Lopez Obrador.

Felipe Calderon, in virsta de 43 de ani, a detinut postul de ministru al Energiei sub mandatul actualului presedinte Vicente Fox. El a obtinut doua diplome, in studii juridice si economie la prestigioasa universitate americana Harvard. Lider al formatiunii conservatoare Partidul Actiunii Nationale, aflat in stransa legatura cu cercurile de afaceri si Biserica Catolica, Calderon a promis crearea a milioane de locuri de munca si reforme in favoarea investitorilor straini si antreprenorilor din domeniul imobiliar.

Calderon a promis de asemenea, ca va lua masuri ferme impotriva infractorilor, de la rapitorii de persoane la traficantii de droguri. Candidatul stangii, Andres Manuel Lopez Obrador, in varsta de 52 de ani, fost primar al capitalei Mexico City, si-a propus ca obiective lichidarea saraciei si initierea unor proiecte de anvergura in domeniul infrastructurilor. Roberto Madrazo, candidatul formatiunii de centru Partidul Institutional Revolutionar, care a condus Mexicul timp de 7 decenii, se situeaza, potrivit sondajelor, pe locul al treilea. In urma deciziei de a permite, pentru prima data, mexicanilor care traiesc in strainatate sa voteze, printre cele 70 de milioane de persoane cu drept de vot au fost si mii de mexicani care locuiesc peste granita, in Statele Unite.