Casa Alba spune ca va fi un prilej de reafirmare a stranselor legaturi dintre Europa si America.
Se asteapta ca discutiile sa fie dominate de preocuparea generata de programul nuclear al Iranului.

Inainte de plecarea din Washington, presedintele Bush a spus ca Europa si America sunt unite in fata uneia dintre cele mai dificile provocari cu care se confrunta lumea - aceea a programului nuclear la Iranului.

Presedintele Statelor Unite crede ca o pozitie comuna in ceea ce priveste Iranul a aratat ca Statele Unite si Europa au trecut de divergentele dintre ele.
Statele Unite au sustinut eforturile europene de a convinge Iranul sa nu isi continue programul de imbogatire a uraniului.

Dar dl Bush cauta acum sa intensifice presiunile asupra Teheranului in cazul in care acesta refuza recentul pachet de propuneri convenit de Consiliul de Securitate ONU si care contine si mai multe stimulente.

Reuniunea la nivel inalt va scoate in evidenta probabil si deosebirile de pareri care se mentin, in special in ceea ce priveste tratarea de catre America a prizonierilor in razboiul sau impotriva terorismului.

Austria, care detine in prezent presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, a spus ca va insista pe langa presedintele Bush in privinta inchiderii centrului de detentie de la Guantanamo Bay, din Cuba.
Nu vor fi rezolvate probabil nici divergentele de ordin comercial dintre Europa si America.

Si se asteapta ca presedintele Bush sa se confrunte si cu demonstratii de protest -un semn ca, desi relatiile sale cu guvernele europene s-au imbunatatit, mai are de castigat de partea sa o opinie publica mai sceptica.