Parlamentul Serbiei intrunit luni intr-o sedinta speciala a constatat oficial separarea de Muntenegru, abia la a doua incercare, din lipsa de cvorum.
Atat deputatii Partidului Democrat cat si cei ai Partidului Radical, ambele din opozitie, au parasit sala inainte de momentul votului.

Serbia si-a asumat, de asemenea, continuitatea documentelor internationale semnate de fostul stat unional Serbia si Muntenegru.

Seful grupului paralmentar al principalului partid de guvernare, Milos Aligrudic, spune ca nu a fost cazul unei sedinte festive, Serbia constatand doar separarea si asumandu-si continuitatea a tot ceea ce a insemnat Uniunea Serbia-Muntenegru ca stat.

Transformari administrative

Drapelul Serbiei

Parlamentul de la Belgrad a dat un termen de 45 zile tuturor institutiilor unionale pentru transformarea lor in institutii ale Republicii Serbia. Printre acestea se numara si Ministerul de Externe si Ministerul Apararii.

Separarea celor doua foste republici iugoslave in urma referendumului din Muntenegru creaza insa o serie intreaga de complicatii si consecinte, de la cele mai importante, cum ar fi adoptarea unei noi constitutii a Serbiei, pana la unele de detaliu care, insa, nu vor fi deloc simple: schimbarea pasapoartelor, a numerelor de inmatriculare la autoturisme sau a domeniilor de interenet.

Patru sute de ofiteri sarbi din marina Serbiei si Muntenegru au cerut deja transferul din Muntenegru in Serbia.

Steagul unional, in fapt fostul drapel iugoslav, a fost coborat astazi de pe cladirile
oficiale din Belgrad si inlocuit cu drapelul Serbiei.

Reactii internationale

Ministrul de externe ale Serbiei Muntenegru, Vuk Draskovic, a declarat ca de acum indeplineste functia de sef al diplomatiei Serbiei. Premierul Serbiei, Vojislav Kostunica, a declarat ca Serbia si Muntenegru isi vor rezolva rapid si eficient toate problemele care decurg din separare.

Independenta Muntenegrului nu a ramas fara ecouri in regiune. Va urma probabil Kosovo, incurajat acum si mai mult sa faca pasul spre independenta.

Seful Misiunii Natiunilor Unite in Kosovo, domnul Jensen Petersen a admis ca trupele ONU isi pregatesc deja retragerea din provincie declarand ca este optimist ca in acest an se va gasi solutia pentru Kosovo.

O constitutie a Serbiei

Premierul Kostunica se poate astepta la dificultati politice

Pe de alta parte, oficiali din Republica Srpska au ridicat problema organizarii unui
referendum care ar conduce cu siguranta la separarea de Bosnia si alipirea la Serbia a Republicii sarbilor bosniaci. Comunitatea intrenationala a exclus insa imediat aceasta posibilitate.

Premierul Serbiei, Vojislav Kostunica, se afla in dificultate. Dupa ce a esuat in incercarea de a-l aresta pe generalul fugar, Ratko Mladic, ingreunand drumul Serbiei catre Europa, premierul a pierdut si pariul cu Muntenegru.

Kostunica propune acum realizarea rapida a unui alt proiect promis si nerealizat in mandantul sau - noua constitutie a Serbiei. Principalul obstacol in adoptarea acesteia ramane legat de protestele venite din provincia nordica Voivodina, care isi vede amenintat traditionalul statut autonom.

Voivodina - fosta provincie austro-ungara - doreste sa aiba la buget o parte mai importanta din propriile venituri si sa obtina de la Belgrad o autonomie reala.

Desprinderea Muntegrului de Serbia si dezbaterea pe marginea noii constitutii a adus la Belgrad chiar si o discutie incinsa in presa privind posibilitatea reinstaurarii monarhiei, respectiv a familiei regale Karadjordjevic.