Hotararea Ritei Verdonk a fost luata la 48 de ore dupa ce autorii unui program de televiziune au descoperit ca Hirsi Ali a mintit autoritatile atunci cand a cerut azil in Olanda.

Hirsi Ali si-ar fi schimbat numele si varsta, precum si numele tarii de provenienta, pentru a primi azil cat mai repede. Vice prim-ministrul olandez Gerrit Zalm, fost lider al Partidului Liberal VVD, s-a declarat consternat de decizia Ritei Verdonk si de rapiditatea cu care Serviciul de Imigrare si Naturalizare a terminat investigatiile la adresa colegei sale de partid. Zalm a precizat ca Hirsi Ali a publicat acum cativa ani o carte in care a recunoscut ca a mintit asupra motivelor imigrarii atunci cand a depus cererea de azil. El se intreaba de ce autoritatile olandeze nu s-au sesizat in momentul aparitiei cartii.

La o conferinta de presa ce a urmat anuntului retragerii cetateniei, Hirsi Ali si-a anuntat demisia din partid spunand ca masura luata de Rita Verdonk este disproportionata. Un alt motiv care a determinat-o pe fosta azilanta sa se retraga din viata politica olandeza il reprezinta masurile maxime de securitate care o impiedica sa-si faca munca asa cum trebuie. Dupa uciderea, acum doi ani, a regizorului Theo van Gogh de catre un extremist musulman, Hirsi Ali a primit numeroase amenintari cu moartea si se afla sub protectie permanenta. Ea a locuit o vreme intr-o baza militara olandeza, dupa care guvernul a decis ca Ali sa se mute intr-o locuinta de maxima securitate. Vecinii sai au inaintat insa o plangere justitiei, precizand ca nu pot trai in liniste si nu se simt in siguranta in jurul lui Ali.

Ca urmare a plangerii, Curtea a decis ca politicianul olandez trebuie sa se mute in alta parte. Conform declaratiei sale, decizia instantei a reprezentat inca un argument pentru Hirsi Ali de a se retrage din viata politica olandeza. Ea va pleca in Statele Unite si va lucra la American Enterprise Institute - o institutie cu orientare de dreapta care pregateste rapoarte pentru Casa Alba. Hirsi Ali s-a remarcat prin criticile sale extrem de dure la adresa fundamentalistilor islamici. Ea este autoarea filmului "Supunerea", realizat impreuna cu regizorul Theo van Gogh. Filmul - care a starnit mari controverse in societatea olandeza si a condus la uciderea regizorului - arata versete din Coran scrise pe trupurile unor femei goale.