Tensiunile continue dintre liderii Americii de Sud, generate de nationalizarea sectorului energetic bolivian, au umbrit summit-ul UE-America Latina de la Viena, care intra azi in cea de -a doua zi, si care si-a propus imbunatatirea relatiilor comerciale dintre cele doua continente.

Presedintele Boliviei, Evo Morales, a declarat ca e posibil ca firmele internationale sa nu primeasca nici un fel de compensatii - declaratie care i-a socat pe reprezentantii Braziliei, cel mai mare investitor si domeniul energetic bolivian. si liderii UE se declara ingrijorati.

UE e ingrijorata nu doar de masurile protectioniste ale Boliviei ci si de cele ale Venezuelei, care s-a retras din alianta comerciala a tarilor andine. Acestea sunt, potrivit analistilor semne ca America de Sud e extrem de divizata.

De o parte, se deseneaza grupul tarilor care favorizeaza economia de piata si comertul liber, precum Chile si Columbia.

Tarile din celalalt grup, in frunte cu Venezuela si Bolivia, doresc sa aboleasca influentele straine si intaresc controlul statului asupra economiei.

Dar multe alte guverne sud-americane se afla la mijloc intre cele doua tendinte.

E un peisaj confuz, care ingreuneaza dialogul cu Europa, dupa cum a remarcat ministrul german de externe.

Asa ca, perspectiva unui acord comercial UE America de Sud e extrem de limitata. E insa posibila lansarea convorbirilor comerciale dintre Europa si statele Americii Centrale, mai mici decat vecinii lor de la sud, si care au semnat deja un acord de comert liber cu SUA.