Declaratia raspunde relatarilor de presa potrivit carora Agentia Nationala de Securitate ar fi supravegheat in secret milioane de convorbiri telefonice interne.

"Nu sapam si nu scormonim prin vietile persoanale a milioane de americani nevinovati. Eforturile noastre se concentreaza asupra legaturilor cu Al-Qaeda si asociatii acesteia" a spus presedintele Bush, adaugind ca ascultarile au loc cu mandat din partea justitiei.

In paralel, Senatul american a cerut mai multe informatii din partea unor companii telefonice. seful comisiei senatoriale juridice, Arlen Specter, a declarat ca sefii acestora vor aparea in fata unei echipe de investigatie.

Potrivit unor relatari de presa, inregistrarile convorbirilor ar fi tinute intr-o baza de date, pentru analize ulterioare.

Agentia Nationala de Securitate, despre care se stie inca de anul trecut ca intercepta convorbirile telefonice internationale ale americanilor, a fost condusa de generalul Micheal Hayden, desemnat in prezent de presedintele Bush sa preia sefia CIA.