Un avertisment dublat de sugestia ca daca apar astfel de limitari, Gazprom ar putea porni in cautare de noi clienti, pe alte piete, in Asia si America.

Pe pagina de internet a concernului Gazprom este publicata, concis, o scurta informare de presa despre intalnirea pe care presedintele Gazprom a avut-o cu ambasadorii Uniunii Europene la Moscova - si dupa enuntarea scopului acestei intalniri - relatiile din Uniunea Europeana si Rusia in domeniul energetic - se pune, s-ar putea spune, si punctul pe i.

S-a discutat in mod special despre perspectivele dezvoltarii sectorului energetic european, in contextul liberalizarii pietelor si al concurentei tot mai mari intre consumatori. Nu stim ce au spus ambasadorii, dar aflam din comunicat ce le-a spus presedintele concernului, Alexi Miller.

Dupa ce a dat asigurari ca Gazprom va ramane, pentru consumatorii europeni, garantul securitatii energetice, domnul Miller reaminteste Europei ca Gazprom cauta in mod activ, sa isi creeze noi piete de desfacere, cum ar fi America de Nord si China.

Si, mentinandu-se la nivelul generalitatilor, adauga ca incercarile de limitare a activitatii concernului rusesc in Europa nu se vor solda, dupa cum s-a exprimat, cu rezultate bune.

Avertismentul din subtext e foarte clar, si a atras o prima reactie din partea purtatorului de cuvant al comisarului european pentru energie.

Declaratia domnului Miller, a spus purtatorul de cuvant, "justifica preocuparea noastra fata de dependenta livrarilor energetice europene de surse straine. Uniunea Europeana trebuie sa isi diversifice sursa si ruta livrarilor", a adaugat el.

In prezent, Gazprom furnizeaza un sfert din necesarul european de gaze naturale, si se estimeaza ca in viitor aceasta cota va creste.

Dar disputa cu Ucraina de la inceputul anului, care a implicat la un moment dat si sistarea livrarilor, a dat fiori reci multor guverne europene.

Atunci a inceput sa se discute despre gasirea unor surse alternative si s-a pus intrebarea daca ar trebui sa i se permita unei companii rusesti, controlata de stat, sa cumpere actiuni la firmele de distributie a gazelor naturale de pe pietele europene.

Dupa cum spune corespondentul BBC la Moscova, s-ar putea ca avertismentul presedintelui Gazprom sa provoace o si mai mare ingrijorare, printre guvernele europene, in ideea ca livrarile de energie ar putea fi folosite ca instrument de negociere politica.

Dar in pofida actualelor tensiuni, Rusia si Europa raman dependente una de alta - Rusia ca producator, Europa ca principal client.

O ecuatie care, in opinia corespondnetului BBC, nu se va schimba cel putin inca patru sau cinci ani, pana la finalizarea unei noi conducte de gaze naturale catre China si a unui terminal prin care sa se exporte gaze naturale lichefiate in America de Nord.