Presedinta Filipinelor, Gloria Arroyo, a decretat, ieri, starea de urgenta dupa arestarea mai multor inalti responsabili ai armatei pentru tentativa prezumtiva de lovitura de stat. La scurt timp dupa ce a anuntat starea de urgenta intr-o proclamatie scrisa, presedinta a dat asigurari, intr-o alocutiune televizata, ca "guvernul a zdrobit aceasta actiune ilicita", facand referinta la o presupusa tentativa de puci.

Ieri, in zori, mai multi inalti responsabili ai armatei si politiei au fost arestati. Armata a dejucat o tentativa de puci planuit de militari care doreau sa o inlature de la putere si sa formeze un guvern militar. Seful politiei nationale, Arturo Lomibao, a inlocuit de asemenea din functie patru comandanti din Forta de Actiune Speciala. Potrivit fortelor de securitate, soldatii ar fi planuit sa anunte ca retrag sprijinul acordat presedintei, sperand sa starneasca astfel multimea. Starea de urgenta permite arestarea fara mandat si prelungirea starii de arest fara punere sub acuzare.

Dupa noua ani de lege martiala, sub presedintele Ferdinand Marcos, aceasta este o chestiune foarte delicata in Filipine, spune corespondenta BBC la Manila. Iar in aceasta saptamana, cand filipinezii au inceput sa sarbatoreasca implinirea a 20 de ani de la inlaturarea de la putere a presedintelui Marcos, zvonurile despre o posibila incercare de puci s-au intensificat. De la ceea ce a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de revolutia Puterii Poporului, care a pus capat epocii Marcos, in Filipine a avut loc o duzina de tentative de puci, iar zvonurile despre producerea unor tulburari apar frecvent. Presedinta Gloria Arroyo insasi s-a confruntat cu o revolta a unui grup de circa 300 de militari, in iulie 2003, si cu o tentativa de punere sub acuzare, in septembrie 2005.

In ultimele luni pozitia ei a fost slabita de aparitia unor acuzatii de coruptie si frauda electorala. Vehicule blindate si numerosi militari au fost detasati in cartierele generale ale Armatei la Manila, iar securitatea a fost intarita in cadrul bazelor armate. Un oficial al Armatei a declarat ca militarii "au primit ordinul de a se tine la distanta de toate activitatile politice si de a ramane fideli Constitutiei si legii".

Starea de urgenta autorizeaza armata sa reprime toate tipurile de rebeliune, in timp ce sistemul juridic functioneaza normal. Autoritatile au avertizat ca pot fi arestati si civili, nu numai oficiali. " Nu i-am uita pe cei care au oferit sprijin si finatare" celor care au fost implicati in aceasta tentativa de lovitura de stat, a declarat presedintele Arroyo.

Mai multi oficiali au fost arestati

Comandantul Corpului de Elita al Armatei filipineze, generalul Danilo Lim, a fost arestat ieri dimineata, la Manila, sub acuzatia de angajare in actiuni politice contra presedintei Gloria Arroyo, a anuntat, la postul de radio DZBB, seful Statului Major al Fortelor Armate, generalul Generoso Senga.Arestarea vine dupa ce armata filipineza a dejucat o tentativa de lovitura de stat impotriva presedintei Arroyo. Generalul Danilo Lim a fost implicat in 1989 intr-o alta tentativa de lovitura de stat, impotriva presedintelui de atunci Corazon Aquino, dar a fost iertat.

De asemenea au mai fost arestati colonelul Ariel Quevedo din cadrul Corpului de Marina a Filipinelor si comandantul Fortelor de Actiune Speciala a politiei nationale, Narzalino Franco. Statului Major al Presedentiei, Michael Defensor a precizat ca cel putin alte opt persoane ar trebui arestate, pentru presupusa lor implicare in aceasta tentativa de lovitura de stat.