Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld (foto), a caracterizat rapoartele drept "depasite sau inexacte". Armata americana "nu este in criza", a spus el. Seful Pentagonului a propus o reorganizare a Fortelor terestre, care ar spori numarul brigazilor combatante de la 33 la 42, si ar imbunatati capacitatea de recrutare.

Unul dintre documentele criticate a fost redactat de opozitia democrata, care sustine ca o solicitare prea mare echipamentelor si efectivelor fortelor armate pune sub semnul intrebarii capacitatea lor de a reactiona la crize. Redactat de un grup condus de fostul secretar al Apararii William Perry si de fostul secretar de Stat Madeleine Albright, raportul acuza Administratia Bush ca a tradat armata, "pentru ca nu a avut un plan bine elaborat pentru situatia de dupa conflict in Irak, nu a trimis suficiente trupe pentru a desfasura aceasta misiune cu un nivel de risc acceptabil, i-a echipat si protejat insuficient pe tinerii americani expusi pericolului".

Raportul propune recrutarea a inca 30.000 de militari pentru a spori numarul brigazilor de lupta de la 42 la 48. "Va trebui sa fim in masura sa sustinem un nivel mai ridicat al operatiunilor, in contextul de dupa 11 septembrie", a subliniat Michele Flournoy, fost subsecretar al Apararii, pledand pentru suplimentarea bugetului militar. "Daca li s-ar cere americanilor sa isi sacrifice reducerile de impozite in acest scop, majoritatea ar fi de acord, dar nu li s-a pus aceasta intrebare", a continuat ea. "Atunci cand presedintele isi va prezenta proiectul de buget, luna viitoare, vom vedea daca intentioneaza sa adopte initiativele necesare pentru a propune noi masuri reale de consolidare a armatei", a remarcat liderul grupului democrat din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi.

Celalalt raport a fost redactat de expertul militar Andrew Krepinevich, la solicitarea Pentagonului, pentru a evalua razboiul din Irak si arata ca Fortele terestre sunt suprasolicitate.

Ambele rapoarte sugereaza ca SUA ar trebui sa reduca, in urmatorii doi ani, efectivele desfasurate in Irak.