Alegerea moderatului Mahmud Abbas ca presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene si investirea noului guvern israelian de uniune nationala al lui Ariel Sharon, care il are ca "numar doi" pe Shimon Peres, reprezinta o sansa pentru deblocarea procesului de pace israeliano-palestinian.

In cadrul unei intalniri cu observatorii internationali, Mahmud Abbas s-a declarat gata sa reia negocierile daca Israelul va dori acest lucru. El a fost puternic incurajat in acest sens de presedintele american, George W. Bush, care i-a telefonat pentru a-l felicita si a-l invita la Washington. Premierul britanic, Tony Blair, i-a telefonat, la randul sau, liderului palestinian, pentru a discuta despre programul preconizatei reuniuni internationale asupra problemei palestiniene, care va fi gazduita de Londra la 1 martie.

La Ierusalim, ieri, prima sedinta a noului guvern israelian a fost consacrata pregatirii unui summit Ariel Sharon - Mahmud Abbas care, potrivit purtatorului de cuvant al cabinetului Sharon, ar putea avea loc in doua saptamani. Potrivit purtatorului de cuvant, Sharon se pregatea chiar sa ii telefoneze lui Abbas, pentru a-l felicita si a discuta despre aceasta intalnire. Israelul pune insa o preconditie: incetarea atacurilor teroriste, cel mai recent avand loc chiar ieri dimineata, cand o racheta palestiniana Qassam a lovit din nou localitatea israeliana Sderot, fara a face victime.