"Bilantul oficial este de 150.000 de persoane sinistrate in provincia Gaza", care corespunde vaii de jos a fluviului Limpopo, a anuntat luni pentru AFP purtatoarea de cuvant a UNICEF pentru Mozambic, Patricia Nakell.

El ar putea creste, pentru ca echipajele de salvare nu au putut atinge de anumite zone izolate, a adaugat ea.

Cel putin 40 de persoane au murit in ultimele cinci zile in sudul tarii, intre care aproximativ 30 in valea fluviului Limpopo.

Cresterea nivelului apelor a provocat un exod masiv de zeci de mii de persoane catre zonele mai inalte, unde agentiile umanitare au instalat tabere provizorii pentru a adaposti si a hrani refugiatii. Nivelul apelor a fost mai ridicat decat in timpul inundatiilor majore din anul 2000, in urma carora 800 de persoane au murit si milioane au ramas fara adapost.

Dupa ce a renuntat sa mearga la summitul Uniunii Africane (UA) de la sfarsitul saptamanii, presedintele mozambican Armando Guebuza a anulat si vizita de stat in Uganda pentru a urmari evolutia situatiei, scrie MEDIAFAX.

Desi Limpopo a reintrat in matca in regiunea Chokwe, inundata miercuri , situatia ramane critica in aval, unde o mare parte a orasului de coasta Xai Xai a fost evacuata. Dar, in sfarsit, nivelul apelor a incetat sa creasca, potrivit politiei locale.

"Se vine mereu in ajutorarea oamenilor in zonele de risc", a dezvaluit purtatoarea de cuvant a Institutului de gestiune a catastrofelor naturale, Rita Almeida.

Vapoare, elicoptere si camioane au fost utilizate pentru a transporta sinistratii catre tabere instalate de Guvern si agentiile umanitare.