Reunit joi, Consiliul de Ministri a luat o serie de masuri pentru a-i ajuta pe refugiatii sirieni.

El a promis sa "indemne tarile donatoare sa plateasca sumele promise Libanului si sa initieze o campanie diplomatica (...) cu scopul de a incuraja tarile arabe si prietene sa imparta cu Libanul povara in termeni financiari si logistici", potrivit unui comunicat publicat joi seara.

"Guvernul a decis sa indemne Liga Araba si organizatiile internationale sa se reuneasca de urgenta pentru a le explica situatia refugiatilor", continua comunicatul.

Libanul, care s-a aflat timp de trei decenii sub tutela politica si militara a Damascului, ramane extrem de divizat cu privire la criza din Siria si aceasta s-a observat in cadrul reuniunii, scrie MEDIAFAX.

Unii membri ai Guvernului au cerut inchiderea frontierei pe motiv ca fluxul de refugiati are un impact negativ asupra economiei si echilibrului politic fragil libanez, dar propunerea lor a fost ferm refuzata de catre alti colegi.

Ministrii care reprezinta Curentul Patriotic Liber (CPL) al lui Michel Aoun, liderul crestin aliat al Hezbollahului libanez si apropiat al Damascului, au refuzat planul adoptat de Guvern, afirmand ca Libanul nu are capacitatea de gazduire necesara.

"Nu mai avem loc. Nu refuzam niciun refugiat (...) dar daca nu suntem capabili sa ducem 100 de kilograme pe umerii nostri, cum am putea sa suportam acum o tona?", a afirmat liderul lor.

Ministrul Informatiei Wael Abu Faour a afirmat in fata presei la sfarsitul reuniunii ca ministrii au dezbatut intens posibilitatea inchiderii frontierei. Totodata el a apreciat ca decizia "nu este aplicabila, dincolo de consideratii umanitare, de fraternitate si de nationalism, caci nu cred ca un oficial de la frontiera ar putea spune unei familii siriene care fuge de moarte ca «va impiedic sa intrati in Liban»".

"Inchiderea frontierei va insemna incurajarea contrabandei", a adaugat el.

Potrivit ONU, de la inceperea conflictului sangeros in urma cu 21 de luni, aproximativ 125.000 de sirieni s-au refugiat in Liban, in timp ce autoritatile libaneze au anuntat un numar de aproximativ 200.000.