Conform expertului, premierul Benjamin Netanyahu a trimis de doua ori reprezentanti ai Serviciului israelian de informatii externe (Mossad) la Amman pentru a se coordona cu omologii iordanieni si pentru a primi permisiunea statului vecin pentru o astfel de operatiune.

Insa, conform unor oficiali americani, Iordania pare sa fi respins propunerea, explicand Israelului ca "nu este momentul potrivit" pentru un astfel de atac. Israelul poate efectua o astfel de operatiune si fara aprobarea Iordaniei, dar Guvernul israelian se teme de consecintele pe care un astfel de atac le-ar avea pe plan regional.

"Surse din cadrul serviciilor de informatii mi-au spus ca drone israeliene supravegheaza frontiera dintre Iordania si Siria; in plus, arsenalul chimic sirian este supravegheat si de avioane de recunoastere americane", afirma expertul Jeffrey Goldberg.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a lansat luni, la Praga, un "avertisment dur" adresat regimului Bashar al-Assad cu privire la o eventuala utilizare a armelor chimice impotriva poporului sau. "Exista o linie rosie pentru Statele Unite", a declarat Clinton. "Inca o data, lansam un avertisment foarte dur regimului al-Assad, comportamentul sau este condamnabil. Actiunile sale fata de propriul popor sunt tragice".

Duminica, surse din cadrul serviciilor de informatii occidentale citate de New York Times au declarat ca sunt semnale privind noi activitati la depozitele de arme chimice din Siria, existand riscul ca serviciile de securitate sa utilizeze armamentul neconventional impotriva insurgentilor. "Exista anumite indicii ca regimul sirian se pregateste sa utilizeze aceste arme", afirma un oficial american, sub protectia anonimatului. Siria a reiterat ca nu va utiliza niciodata arme chimice impotriva poporului sau, acuzand Statele Unite ca sustin reteaua terorista Al-Qaida. "Siria reafirma ca nu va utiliza niciodata astfel de arme, chiar daca le detine, impotriva poporului sau, oricare ar fi circumstantele", a precizat diplomatia siriana, potrivit MEDIAFAX.

Protestele reprimate violent si confruntarile armate intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad dureaza din martie 2011 in Siria, bilantul victimelor fiind, potrivit unor organizatii, de peste 42.000 de morti.