"Turcia poate sa conteze pe solidaritatea noastra. Dispunem de mai multe planuri pentru apararea si protejarea Turciei, aliatul nostru, daca va fi necesar", a declarat el intr-o conferinta de presa la Praga.

Anders Fogh Rasmussen a refuzat, totusi, sa "intre in detalii".

El a mai spus ca NATO nu a primit inca o cerere din partea Turciei cu privire la o eventuala mobilizare de rachete Patriot pe teritoriul sau.

"Evident, daca o asemenea cerere este transmisa Consiliului NATO, acesta va fi nevoit sa tina cont de ea", a precizat el.

Turcia a subliniat saptamana trecuta ca se afla in negocieri cu NATO cu privire la rachete Patriot, fara sa prezinte, totusi, o cerere oficiala, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele turc Abdullah Gul a declarat saptamana trecuta ca tara sa isi rezerva dreptul sa se doteze cu orice fel de armament, cu scopul de a asigura apararea impotriva oricarei amenintari siriene.

Fortele siriene si rebelii au fost implicati, saptamana trecuta, in confruntari armate intense si sangeroase, in jurul unui oras de la frontiera turco-siriana. Mii de sirieni s-au refugiat in Turcia, care si-a consolidat apararea de-a lungul acestei frontiere instabile.

Fortele turce au ripostat in mod sistematic fiecarui tir transfrontalier, imediat dupa uciderea a cinci civili turci la 3 noiembrie.