Declaratiile au fost facute in cadru unui interviu acordat duminica publicatiei "Focus", cu doar o zi inainte ca seful diplomatiei de la Berlin sa inceapa un turneu in Statele Unite. Pe de alta parte, bunele relatii cu Rusia - promovate intens de catre predecesorul sau -, desi vor figura pe lista prioritatilor diplomatice, nu vor ocupa o pozitie fruntasa. Merkel a tinut sa isi justifice optiunile explicand ca noua ierarhizare nu reprezinta "un mesaj impotriva altora". "Dorim un parteneriat strategic cu Rusia si o relatie de prietenie", a explicat ea, adaugand insa ca Germania si SUA fac parte dintr-o alianta militara si ca optiunea ei de a vizita sediul NATO - in cursul vizitei la Bruxelles - nu a fost un gest intamplator.

Intensificarea relatiilor cu SUA nu implica insa o modificare a punctului de vedere german referitor la Irak, a subliniat seful dimplomatiei de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, intr-un interviu acordat publicatiei "Bild am Sonntag".

Se pare, de asemenea, ca tonul declaratiilor lui Merkel referitoare la aderarea Turciei s-a mai imblanzit. Dupa ce a militat pentru acordarea unui anumit tip de "parteneriat privilegiat" in locul statutului de membru cu drepturi depline pentru statul majoritar musulman, cancelarul german a oferit asigurari ca Berlinul nu va sta in calea negocierilor de aderare dintre Ankara si UE. Ea a mai precizat ca angajamentele Bruxelles-ului fata de Turcia trebuie respectate.