Fortele de ordine azere au dispersat cu violenta, recurgand la tunuri de apa, mii de manifestanti adunati sambata la Baku pentru a protesta, a treia oara, fata de rezultatele alegerilor legislative din 6 noiembrie. Opozitia azera sustine ca rezultatele au fost falsificate, permitand mentinerea la putere a partidului presedintelui Ilham Aliev. Spre deosebire de protestele din saptamanile anterioare, manifestantii au declarat ca nu intentioneaza sa paraseasca locul de desfasurare a demonstratiei la expirarea celor doua ore pentru care aveau autorizatie, lucru care a provocat interventia in forta a autoritatilor.

Sute de soldati si politisti inarmati cu bastoane au pus pe fuga manifestantii care cereau "Libertate!". Autoritatile au daramat tribuna de unde liderii opozitiei se adresasera multimii, cerandu-i sa nu plece, si au rupt pancartele portocalii, inspirate din "revolutia portocalie" ucraineana. Adjunctul sefului politiei din Baku, Yashar Aliev, s-a plans ca 18 ofiteri au fost raniti in timpul confruntarilor, fara sa pomeneaca nimic despre bataia primita de zeci de manifestanti, multi dintre ei fiind grav raniti. Potrivit informatiilor oficiale, 29 de manifestanti au fost retinuti.

Mitingul fusese programat initial pentru ieri, dar a fost necesara schimbarea planului, din cauza ca Primaria Baku nu a fost de acord. "Au folosit forta impotriva unei demonstratii pasnice, fara sa ne avertizeze", a afirmat Ali Kerimli, liderul Frontului Popular, unul dintre organizatorii protestului. "Autoritatile azere si-au aratat astazi (sambata - n. red.) adevarata fata", a adaugat Kerimli, citat de CNN, anuntand o noua manifestatie, sambata aceasta.

La demonstratiile anterioare au participat pana la 30.000 de persoane, miscarile fiind, totusi, departe de amploarea celor care au determinat inlaturarea de la putere a liderilor georgian si ucrainean. Observatori internationali au criticat scrutinul de la 6 noiembrie, soldat cu victoria covarsitoare a partidului lui Ilham Aliev, fiul raposatului lider Heydar Aliev. Cu toate acestea, tarile occidentale nu sustin cererile opozitiei de repetare a alegerilor, de teama unei destabilizari a situatiei din aceasta tara, vecina cu Iranul.