Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a declarat, ieri, ca insista pentru respectarea principiilor Dreptului international si cere Rusiei sa accepte ca Transnistria este parte a Moldovei, informeaza Mediafax. El a precizat ca toate cele 46 de state membre ale forului european au recunoscut principiul integritatii teritoriale a tarilor la momentul in care au fost primite in organizatie.

Terry Davis a facut apel la o atitudine consecventa, apreciind ca, daca CoE este de acord ca Cecenia face parte din Federatia Rusa, si Moscova trebuie sa accepte ca Transnistria intra in componenta Republicii Moldova. "Transnistria este parte a Republicii Moldova. Nu poate exista discutie pe acest subiect. Ca secretar general al CE, am spus mereu Federatiei Ruse ca, din momentul in care au devenit membri ai organizatiei paneuropene, au acceptat principiile dreptului international. Prin urmare, eu am o atitudine consecventa: accept ca Republica Cecena este parte a Federatiei Ruse, dar, la randul sau, Moscova trebuie sa accepte ca Transnistria este parte a Republicii Moldova", a fost mesajul extrem de concis pe care Davis l-a trimis Moscovei.

Declaratiile lui Davis vin pe fondul escaladarii razboiului diplomatic dintre Rusia si Moldova. Principalul post de televiziune de stat rus l-a criticat, ieri, in termeni deosebit de duri pe presedintele moldovean, Vladimir Voronin, dupa ce Chisinaul a ridicat dreptul firmei Moldavian Analitic Media Group de a retransmite postul rusesc, informeaza Kommersant.

Licenta postului a fost acordata unei alte companii aflate in cercul de interese al puterii de la Chisinau.