Factiunile politice irakiene au cerut pentru prima data, la unison, un calendar al retragerii trupelor straine, anunta "The New York Times". Solicitarea are loc intr-un moment in care administratia Bush se confrunta cu intense presiuni interne pentru prezentarea unui program de retragere din Irak, adauga publicatia americana.

Concesii pentru sunniti

Cererea a fost formulata luni, la finalul reuniunii de reconciliere organizate de Liga Araba la Cairo, in vederea armonizarii pozitiilor siitilor si sunnitilor inaintea alegerilor parlamentare din decembrie. Aproximativ 100 de lideri siiti, sunniti si kurzi - reprezentativi pentru procesul de stabilizare a Irakului si acceptati de comunitatea internationala - au semnat un memorandum care precizeaza "necesitatea plecarii trupelor straine conform unui calendar exact, care va depinde de un program national imediat pentru restructurarea fortelor de securitate". Desi condamna actiunile teroriste care au cuprins Irakul, declaratia finala mai recunoaste, in linii mari, "dreptul legitim al natiunii" de a se opune "ocupatiei straine". Aceasta nuanta este considerata - alaturi de solicitarea unui calendar al retragerii - o alta concesie facuta sunnitilor de catre siitii care domina administratia de la Bagdad.

Deoarece nu mentioneaza cind anume ar trebui sa inceapa retragerea trupelor straine, documentul pare mai mult un gest simbolic de reconciliere decit o agenda concreta care ar trebui urmarita de catre guvernul irakian. Minoritatea sunnita a cerut in repetate rinduri plecarea imediata a fortelor internationale, precum si obtinerea legitimitatii pentru insurgenta irakiana. Odata cu apropierea alegerilor parlamentare, siitii incearca sa coopteze in procesul politic cit mai multi lideri sunniti si sa puna capat violentelor sectare din tara.

Raminem cit e necesar

"Coalitia multinationala isi mentine angajamentul de a ajuta poporul irakian sa atinga securitatea si stabilitatea necesare pentru reconstructia tarii. Vom ramine atit timp cit este necesar pentru a atinge aceste obiective", a spus, la Washington, un purtator de cuvint al Departamentului de Stat, citat de "The New York Times".