Agentia France Presse preia primele declaratii facute de presedintele suspendat Traian Basescu, presedintele interimar Crin Antonescu si premierul Victor Ponta.

"Presedintele roman suspendat Traian Basescu a afirmat duminica seara ca a evitat destituirea, romanii respingand, conform acestuia, «lovitura de stat» a majoritatii de centru-stanga impotriva sa prin neparticiparea la vot in numar suficient pentru validarea referendumului privind plecarea sa", titreaza AFP, citata de mediafax.ro.

Bloomberg titreaza: "Referendumul pentru suspendarea presedintelui este invalid, arata exit-poll-urile. Presedintele roman Traian Basescu a supravietuit unei a doua tentative de destituire in cinci ani dupa ce un boicot al votantilor a invalidat referendumul organizat de premierul Victor Ponta pentru eliminarea lui Basescu".

BBC News titreaza: "Presedintele roman Traian Basescu pare sa fi supravietuit unui referendum privind suspendarea sa. La inchiderea sectiilor de vot cifrele aratau o participare mai mica de 50 la suta, cifra necesara pentru validarea rezultatelor".

Corespondentul BBC Nick Thorpe considera ca temperaturile foarte ridicate și neincrederea generala in clasa politica i-au determinat pe romani sa nu participe la scrutin. Disputa dintre Traian Basescu și Victor Ponta a starnit ingrijorare in randul partenerilor europeni ai Romaniei, potrivit BBC, citeaza evz.ro.

"Ambele parti si-au anuntat victoria dupa inchiderea urnelor", scrie Wall Street Journal, "in conditiile in care (pe de o parte) consultarea este validata de un prag al prezentei la vot de 50 la suta, iar (pe de alta parte) autoritatile electorale au estimat ca pragul nu a fost atins cu putin", "rezultatele oficiale fiind asteptate luni".

Publicatia precizeaza ca Basescu le-a cerut sustinatorilor sai sa boicoteze votul si il citeaza afirmand ca romanii au "respins o lovitura de stat" prin neparticipare.

"Incercarea indrazneata si controversata a Guvernului roman de a-l demite pe seful statului pare ca a esuat" din cauza prezentei la referendum, scriu Ian Traynor de la Zagreb si Roberta Radu de la Bucuresti pentru The Guardian, relateaza stirileprotv.ro.