Sondajul, facut de institutul de cercetare Pew, indica faptul ca primele doua tari care si-au inlaturat de la putere dictatorul, Tunisia si Egipt, sunt adepte ale democratiei: 67 % dintre egipteni si 63 % dintre tunisieni "prefera" democratia.

In regiune, libanezii (84 %) si turcii (71 %) par a fi si mai democratici, in timp ce iordanienii (61 %) si pakistanezii (42 %) sunt mai putin entuziasti.

In Tunisia, 45 % dintre cei care au participat la sondaj considera ca in tara lor este mai bine dupa inlaturarea presedintelui Ben Ali, in timp ce 42 % afirma contrariul. In ceea ce priveste economia tunisiana, 75 % considera ca se va ameliora.

In Pakistan, 82 % dintre cei chestionati cred ca legile "trebuie sa urmeze strict Coranul", procente mai mici inregistrandu-se in Iordania, 72 %, Egipt, 60 %, Tunisia, 23 %, Turcia si Liban, 17 %.

In ceea ce priveste rolul femeilor in societate, marea majoritate considera ca femeia ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca barbatul. Daca 93 % dintre libanezi sunt de acord cu acest lucru, procentul scade la 74 % in Tunisia, si la 58 % in Egipt. Desi, in Tunisia, barbatii sprijina egalitatea drepturilor in proportie de 84 %, doar 65 % dintre femei sunt pentru, scrie MEDIAFAX.

Extremistii sunt respinsi categoric in toate tarile, chiar daca Al-Qaida se bucura de o opinie favorabila din partea a 19 % dintre egipteni, 16 % dintre tunisieni si 13 % dintre pakistanezi. Sondajul a fost realizat in lunile martie si aprilie, esantionul fiind de 1000 de persoane din fiecare tara, cu o marja de eroare intre 3,9 si 5,2 %.