Agentia departamentului Apararii american inzestrata cu sistemele de comunicare a realizat in acest sens "un studiu de fezabilitate" pentru o suma estimata la 40 de milioane de dolari, a declarat pentru AFP Todd Breasseale, purtator de cuvant al Pentagonului. Insa acest proiect inscris in legea de finantare pentru 2013 trebuie mai intai sa fie aprobat de Congres, a spus acesta confirmand informatiile transmise de publicatia Miami Herald.

Construirea unui cablu de fibra optica ar ameliora semnificativ telecomunicatiile si Internetul in cadrul bazei militare americane de la Guantanamo in Cuba, unde aproximativ 6.000 de locuitori se confrunta des cu dificultati de comunicare cu exteriorul. Taberele de detentie construite pe dealuri cu vedere la baza navala adapostesc inca 169 de detinuti. Presedintele Barack Obama a promis ca le va inchide insa Congresul s-a opus pana acum, scrie MEDIAFAX.

Construirea recenta a unui teren de fotbal pentru detinuti, in valoare de 744.000 dolari, si acest proiect de fibra optica par sa amane perspectiva inchiderii penitenciarului foarte controversat.

"Ar fi o greseala sa credem ca utilizarea potentiala a unor cabluri de comunicatii prin fibra optica la baza de la Guantanamo ar fi o indicatie cu privire la durata de viata a centrului de detentie", a mai apreciat locotenent-colonelul Breasseale. "Obiectivul nostru ramane sa inchidem infrastructurile de detentie. Nu avem niciun proiect de a inchide baza navala de acolo", a precizat acesta.