Un comitet de cetateni europeni cuprinzand cel putin sapte cetateni din cel putin sapte State Membre diferite vor putea cere Comisiei Europene, dupa ce vor fi strans cel putin un milion de semnaturi, sa prezinte o initiativa legislativa intr-un domeniu care sa figureze in sfera de competente ale Uniunii Europene si care sa respecte valorile si principiile fundamentale ale Uniunii.

Georgios Papastamkos, Vice-presedinte al Parlamentului European, a declarat: "Punerea in aplicare a Initiativei Cetatenesti Europene constituie un instrument nou de participare la Uniunea Europeana. Vine in intampinarea asteptarilor opiniei publice europene, iar impactul acesteia asupra functiei de reglementare a UE se va vedea in viitor. Initiativa Cetateneasca Europeana contribuie la crearea unei "sfere publice europene" care va impulsiona constructia europeana".

Alain Lamassoure (PPE, FR), co-raportor al dosarului Inițiativei Cetatenesti, si-a exprimat satisfactia pentru intrarea in vigoare a regulamentului si a apreciat ca: "Adevaratii beneficiari ai acestei proceduri vor fi cetatenii obisnuiti care nu ajung sa se faca auziti in Europa de astazi, cum ar fi studentii Erasmus care descopera ca recunoasterea reciproca a diplomelor inca nu functioneaza, lucratorii transfrontalieri care devin victime ale dublei impozitari, cetatenii "pionieri" ai cauzei europene, care traiesc, se casatoresc si lucreaza intr-un stat membru diferit de cel de origine si care se lovesc de nenumarate tracasari in viata de zi cu zi. Se deschide astfel o adevarata "cutie de idei noi".

Zita Gurmai (S&D, HU), co-raportor cu privire la Initiativa Cetateneasca Europeana, a declarat: "Aceasta procedura este o ocazie unica pentru cetatenii obisnuiti de a ne face cunoscute preocuparile lor, iar Parlamentul European a dorit ca acest instrument sa fie cat mai accesibil, asigurandu-ne, in acelasi timp, ca orice initiativa care reuneste toate conditiile va fi urmarita si pusa in aplicare corespunzator."