Raportul Volcker, consacrat violarilor programului ONU "Petrol contra hrana", a starnit reactii negative in tari ca Rusia, Franta, Germania si chiar Marea Britanie. Raportului i se reproseaza numeroasele falsuri - de iscalituri, de companii fantoma, de acuzatii fara probe - la care apeleaza. Se cer documentele pe care se intemeiaza raportul, documente care se gasesc - sau au fost "fabricate" - la noul minister irakian al Petrolului.

Mai mult, se cere pedepsirea vinovatilor, deoarece Anatoli Ciubais - presedintele executiv al gigantului energetic de stat rus UES - crede ca membrii comisiei Volcker au utilizat documentele falsificate "in mod premeditat".

Iata, insa, ca o ancheta purtata de prestigioasele "Financial Times" si "Il sole 24 ore" (Italia) dovedeste ca SUA au avansat si acceptat, in mod deliberat, violarea programului ONU "Petrol contra hrana", in februarie 2003.

In timp ce presedintele Bush critica, in gura mare, violarile programului "Petrol contra hrana", autoritatile americane "acopereau", cu seninatate, cel mai mare trafic cu petrol (7 milioane de barili) cunoscut din cadrul programului "Petrol contra hrana", la solicitarea unui aliat care se pregatea pentru razboiul anti-Saddam.

"Financial Times" si "Il Sole 24 ore" au descoperit, dupa o ancheta minutioasa, ca Statele Unite sunt implicate in ceea ce se considera a fi cea mai mare operatiune de trafic petrolier din cadrul programului "Petrol contra hrana".

Intervievat, un oficial ONU (care si-a pastrat anonimatul) a declarat, pentru "Financial Times" si "Il Sole 24 ore", urmatoarele: "Desi beneficiarii financiari ai operatiunii au fost declarati irakienii si iordanienii, este un fapt ca Guvernul SUA a participat la o conspiratie majora, care a violat sanctiunile si a imbogatit regimul lui Saddam. Este exact ceea ce multi din SUA acuza acum alte tari ca au facut-o. Cred ca aceste acuzatii sunt un fel de ironie a sortii".

Operatiunea in sine a implicat 14 tancuri petroliere angajate de o companie din Iordania, pentru a transporta circa 7 milioane de barili de petrol, care aveau un pret total de 150 milioane de dolari (113 milioane de euro) de profituri ilegale. Alte 50 de milioane de dolari au intrat in buzunarele regimului Saddam, cu asentimentul SUA, sustin "Financial Times" si "Il sole 24 ore".

In februarie 2003, mass-media americane au dezvaluit combinatia, pe care insa au atribuit-o, bineinteles, in exclusivitate irakienilor si regimului Saddam. Mai mult, misiunea SUA la ONU a condamnat operatiunea de violare a programului, declarand-o drept "imorala".

Misiunea SUA la ONU cunostea perfect dedesubturile afacerii

"Financial Times" si "Il sole 24 ore", care au anchetat intreaga operatiune, au stabilit ca violarea a implicat si SUA, care au acceptat-o, la solicitarea expresa a Iordaniei. Aceasta a reclamat la Washington faptul ca razboiul cu Saddam - la care acceptase sa ia parte, alaturi de SUA si Marea Britanie - ii solicita Iordaniei "rezerve strategice de petrol", pe care iordanienii nu le aveau. La solicitarea Amman-ului, SUA s-au implicat in aceasta operatiune, sustin "Financial Times" si "Il Sole 24 ore". Cele doua publicatii au mai descoperit ca misiunile SUA si Marii Britanii de la ONU cunosteau perfect operatiunea de violare a programului "Petrol contra hrana" , dar oficial au atribuit-o lui Saddam si au declarat-o "imorala". In raportul Volcker operatiunea nu este - asa cum era de asteptat - mentionata. Totusi, intervievat, Paul Volcker, a recunoscut ca Washington-ul a fost implicat in operatiune, mentionand, insa, ca a facut-o doar pentru ca SUA au recunoscut "interesul national" al Iordaniei, in ajunul interventiei in Irak.

Raportul Volcker acuza de violarea programului "Petrol contra hrana" doar o singura companie americana, "Coastal Corp.". Aceasta este incriminata, prin fostul ei presedinte, petrolistul texan Oscar S. Wyatt Jr. Volcker sustine ca Oscar Wyatt ar reprezenta singura exceptie, chipurile, de la embargoul american. In raport, Wyatt (81 ani) este descris ca partener "favorit" al Irakului si al lui Saddam personal. Ancheta "Financial Times" si "Il Sole 24 ore" dovedeste, insa, ca venerabilul Oscar Wyatt Jr. nu era singurul american implicat in asemenea operatiuni de trafic petrolier.