Ultimul convoi compus din 110 vehicule ce transportau aproximativ 500 de militari a traversat frontiera la ora 7.30 (6.30, ora Romaniei). Ultimul vehicul a trecut opt minute mai tarziu, relateaza MEDIAFAX.

Calatoria de 350 de kilometri pana la granita a fost lipsita de incidente, cu exceptia catorva defectiuni tehnice. Cele cateva sute de soldati americani au pastrat o atmosfera fericita, acordandu-si singuri aplauze si facand ultimele poze cu peisajul Irakian.

"Sunt destul de entuziasmata. Am iesit din Irak. De aici incolo va fi usor", a declarat sergentul Ashley Vorhees pentru USA Today.

Intreaga operatiune a dus la pierderea a 4.000 de vieti in randul americani si peste 100.000 in randul irakienilor. Pretul oficial al razboiului din Irak este de 800 de miliarde de dolari, platiti de Trezoreria Americana. Liderii americani insa nu stiu cum sa raspunda la intrebarea: "A meritat?"

Presedintele Barack Obama a ezitat sa proclame o victorie absoluta a Statelor Unite in Irak, cand a fost intrebat daca intreaga operatiune a fost un succes, intr-un interviu cu Barbara Walters.

"As zice ca trupele noastre au inregistrat un succes in a reda Irakienilor controlul asupra tarii lor, intr-o modalitate care poate sa reprezinte o speranta pentru viitor" a raspuns presedintele Obama in interviu.

Au existat voci care sa critice americanii pentru ca lasa in urma lor o tara distrusa cu mii de vaduve si orfani, un popor dezbinat din motive religioase si fara posibiltiate de a reconstrui infrastructura.

"Ne bucuram sa vedem ultimii soldati americani ca parasesc tara astazi. Este o zi importanta in istoria Irakului, dar cel mai important acum este sa lucram pentru viitorul tarii. Americanii au lasat in urma o tara care se prabuseste. Armata si fortele de securitate irakiene nu pot inca sa apere natiunea si pe oamenii sai", a povestit Said Hassan, locuitor al orasului Baghdad si afacerit irakian.