"Desi este tarziu, iar cei care vor fi vizati sunt foarte batrani, este foarte important", a declarat rabinul Abraham Cooper.

"Acest lucru semnaleaza ca exista o noua generatie de procurori care vor sa arunce o privire noua si serioasa si inseamna ca masinaria birocratica germana acorda atentie importantei gasirii acestor criminali", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Germania lanseaza acest demers datorita precedentului neobisnuit si oportun constituit de condamnarea, in mai 2011, a lui John Demjanjuk, fost gardian la un lagar al mortii, a explicat Cooper. Nu au existat dovezi directe care sa arate o legatura a lui Demjanjuk cu crimele, dar procurorii au obtinut condamnarea pe baza acuzatiilor de complicitate la crima, demonstrand ca acesta a lucrat la lagarul unde au fost ucisi prizonieri.

Chiar si numai cateva condamnari ar fi importante, a apreciat rabinul. "Fiecare proces este o inoculare impotriva urii", a subliniat el, citandu-l pe Simon Wiesenthal.

Cooper a precizat ca Centrul Wiesenthal are un cercetator in Germania dedicat urmaririi fostilor nazisti, care comunica cu autoritatile germane. In plus, Efraim Zuroff, un responsabil al Centrului, conduce o campanie numita "Operatiunea Ultima Sansa" pentru gasirea nazistilor care se ascund. Cu toate acestea, Centrul Wiesenthal nu lucreaza cu autoritatile germane la noile investigatii. "Cu siguranta ne-ar placea sa ajutam", a conchis Cooper.