Guvernele francez, german si spaniol au cerut Comisiei Europene, intr-o declaratie comuna, sa respecte autoritatea nationala in domeniul securitatii, pe care au descris-o drept "domeniu central al suveranitatii nationale", informeaza MEDIAFAX.

"Nu impartasim punctul de vedere al Comisiei Europene in privinta asumarii responsabilitatii pentru luarea deciziilor referitoare la masuri operationale in domeniul securitatii", afirma guvernele celor trei tari.

Tarile cu probleme ar putea fi excluse din Schengen

"Decizia privind reintroducerea temporara a controalelor la granitele interne se bazeaza pe o evaluare intensiva a situatiei securitatii nationale, care poate fi facuta numai de statele membre, pe baza experientei si resurselor de care dispun autoritatile din domeniul securitatii", adauga declaratia comuna.

Comisia Europeana intentioneaza sa propuna vineri modificarea regulilor acordului Schengen, pentru aceasta fiind necesar acordul tuturor tarilor membre si al Parlamentului European.

Potrivit proiectului propunerii, Comisia intentioneaza sa permita tarilor membre sa reintroduca temporar controalele la granita in situatii de urgenta, pentru cinci zile, perioada dupa care Comisia poate decide suspendarea masurilor. In prezent, statele membre pot impune controale la granitele interne pentru perioade scurte si din motive de politici publici sau de securitate nationala, insa reglementarile nu sunt definite foarte strict.

Propunerea de reforma a fost formulata dupa o disputa intre Franta si Italia, legata de gestionarea influxului de imigranti din nordul Africii.