In aceste telegrame se afla numele unor persoane, activisti si oficiali, care s-ar putea confrunta cu represalii in statele cu sisteme autoritare.

Identitatile acestor persoane care au discutat prin telegrame cu diplomati sunt “protejate cu strictete”, conform Departamentului de Stat American, relateaza New York Times, in editia sa online.

Astfel, oficialii Departamentului de Stat si activistii pentru drepturile omului sunt ingrijorati de faptul ca astfel de surse diplomatice, inclusiv activisti, jurnalisti si cadre didactice din tarile autoritare, ar putea confrunta cu represalii, inclusiv concedierea de la locurile lor de munca, urmarirea penala sau violente.


WikiLeaks a furnizat versiuni ale telegramelor care protejeaza anumite surse diplomatice.

Un oficial al Departamentului de Stat, Michael A. Hammer, a spus ca departamentul refuza sa comenteze asupra autenticitatii documentelor date publicitatii. El a mai declarat ca SUA “condamna puternic orice divulgare a informatiilor clasificate”.

In acest timp, o publicatie germana a anuntat ca un fisier criptat care contine toate cele 251.287 de telegrame diplomatice obtinute de WikiLeaks anul trecut au fost postate online cu mai multe luni in urma si ca parola este disponibila pe Internet.