In noaptea de sambata, 12 august, spre duminica, 13 august, liderul Germaniei de Est comuniste (RDG), Walter Ulbricht, dadea ordinul de lansare a "operatiunii Trandafirul".

Peste zece mii de militari est-germani au fost desemnati sa inalte "un zid de protectie antifascist", o bariera care va putea limita exodul locuitorilor din RDG catre zonele ocupate de aliati si care ii va impiedica pe acestia sa fuga prin enclava capitalista care era Berlinul de Vest. Peste 2,5 milioane de persoane au parasit deja RDG, cu 19 milioane de locuitori, relateaza MEDIAFAX.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Ascunsi in vehicule, sapand tuneluri sau sarind zidul, germanii din est au continuat prin toate mijloacele sa ajunga in Vest. Un numar de 136 dintre ei au murit la baza zidului, iar in total au murit 600 sau 700 de persoane, potrivit istoricilor, in incercarea de a fugi din regimul comunist.

  • Comemorarile au inceput in cursul diminetii de sambata, in capela construita pe zona unde se ridica zidul, prin citirea, timp de sapte ore, a vietii acestor fugari doborati de gloantele granicerilor.

La ora 10.00, presedintele german Christian Wulf a rostit un discurs, in prezenta cancelarului conservator Angela Merkel si a primarului social-democrat al Berlinului Klaus Wowereit, la Memorialul de pe Bernauer Strasse, o strada taiata in doua de "Zidul Rusinii".

La pranz, clopotele bisericilor au batut, iar trenurile s-au oprit in gari. Reteaua de metrou si trenurile regionale inca nu au ajuns la configurarea dinaintea Zidului, dupa 22 de ani de la caderea acestuia, in 1989.